Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Niski poziom cholesterolu a zaburzenia pracy wątroby

Witam. czy niski poziom cholesterolu (148), trójglicerydów (60), przy HDL 54 i LDL 82 świadczy o zaburzeniu pracy wątroby? Inne oznaczenia z badan to: ALT 34, AST 33, CK 40.
KOBIETA, 72 LAT ponad rok temu

Ma Pani piękne wyniki lipidów (cholesterolu całkowitego, trójglicerydów, HDL, LDL), gratuluję!!
Wyniki parametrów wątrobowych są prawidłowe, nie przemawiają za uszkodzeniem wątroby.
Jeśli nie choruje Pani na nadczynność tarczycy lub inne choroby zapalne, nie stosuje leków z grupy statyn (na obniżenie stężenia lipidów), to chyba stosuje Pani doskonałą dietę!
Życzę sto lat w zdrowiu; z takimi wynikami miażdżyca nie powinna mieć do Pani dostępu.

0

Nie znając dokładnego wywiadu chorobowego i nie wiedząc czy otrzymuje Pan leki obniżające poziom cholesterolu nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. Zakładając jednak, że byłbym w Pana wieku i nie chorował na poważne przewlekłe schorzeniam to z wartości lipidogramu bardzo bym się cieszył.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Odżywianie a niski poziom cholesterolu

Witam, Mam pytanie odnośnie żywienia. Jakich pokarmów się wystrzegać chcąc mieć niski poziom cholesterolu. Czym zastępować je w diecie?
ponad rok temu
Lek. Paweł Baljon
93 poziom zaufania

Witam serdecznie. Proszę zapoznać się z poniższym artykułem. Znajdzie tu Pani produkty poprawiające i obniżające poziom cholesterolu.

0

Z diety należy wykluczyć:
Pełnotłuste produkty mleczne (tłuste mleko, sery, śmietany);
Mięso z widocznym tłuszczem, kaczki, gęsi, kiełbasy, salami, pasztety mięsne, parówki;
Masło, smalec, słonina, łój, tłuszcz spod pieczeni, margaryny twarde, olej palmowy, tłuszcze uwodornione;
Słodycze, rogaliki francuskie;
Majonez, sosy i kremy sałatkowe.
Wybieraj za to:
Chude mleko 0,5-1,5% tł. i chude produkty mleczne. Mięso głównie drobiowe bez skóry, chudą wołowinę, cielęcinę, królika, ryby morskie. Sięgaj po oliwę z oliwek, olej rzepakowy, lniany, margaryny miękkie. Jedz dużo warzyw, wybieraj węglowodany złożone (pełnoziarniste pieczywo, kasze, brązowy ryż, płatki owsiane, otręby, ciemny makaron), uważaj na słodkie owoce (np: śliwki, winogrona). Jedz regularnie 5 posiłków co 3h, pij wodę mineralną, ćwicz 3-4 x w tygodniu.

0
Mgr Ewa Tomczyk Dietetyk, Wrocław
22 poziom zaufania

Witam,
proszę unikać produktów z wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych (tłuszczu mlecznego) oraz izomerami trans nienasyconych kwasów tłuszczowych (produkty smażone, margaryny twarde). Olej rzepakowy i oliwa z oliwek oraz miękkie margaryny ze sterolami roślinnymi to tłuszcze, które są obecnie szczególnie wskazane.
Na zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi wpływa zwiększenie podaży błonnika pokarmowego wraz z dietą. Proszę zwiększyć spożycie warzyw do 3-5 porcji dziennie oraz wybierać produkty zbożowe z pełnego przemiału.

0

Witam, należy unikać pokarmów zawierajacych dużo tłuszczu (sery żółte, wieprzowina itd) oraz słodyczy a także zamienić smażenie na gotowaniu lub duszenie. Z produktów redukujących poziom cholesterolu polecam łososia.

0

Cholesterol jest substancją tłuszczopodobną, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ważne jednak jest utrzymanie równowagi między "dobrym" cholesterolem HDL, a "złym" LDL. Wysoki poziom LDL jest niebezpieczny dla serca, jego nadmiar odkładając się w tętnicach zwiększa ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej, naraża nas na zawał bądź udar. Odpowiednie odżywianie może mieć wpływ na nasze zdrowie, poprzez obniżenie tzw.” złego cholesterolu” a podwyższenie „dobrego”.
Do najtańszych i stosunkowo łatwo dostępnych środków przeciwcholesterolowych należą warzywa strączkowe, zwłaszcza fasola. Również włączenie do codziennej diety pokarmów bogatych w antyoksydanty pozwala zmniejszyć przemianę cholesterolu HDL w szkodliwe LDL.Dobrym źródłem antyoksydantów są owoce i warzywa, orzechy oraz ziarna, zwłaszcza obfitujące w witaminę E zarodki pszenne, a także zawierające dużo koenzymu-Q-10, makrele i sardynki. Korzystny wpływ ma również picie chudego mleka oraz herbaty, zarówno czarnej, jak i zielonej.Ogranicz tłuszcze „ nasycone”znajdujące się min. w tłustym mleku, mięsie i serach. Unikaj potraw zawierających kwasy tłuszczowe omega-6, spotkać je można w margarynie, frytkach.Jeżeli chodzi o tłuszcze najlepiej sięgaj po oliwę z oliwek i olej rzepakowy.Pamiętaj, że nie na każdego stosowana dieta podziała jednakowo, najlepiej znaleźć najlepszy dla siebie zestaw produktów przynoszących pożądane efekty.

0

Witam serdecznie,
Zalecam ograniczenie produktów zawierających dużą ilość cholesterolu:
•masło,
•podroby,
•czerwone mięso,
•żółtka jaja.
Jeśli chodzi o te ostatnie, jest wokół nich wiele kontrowersji. Mają jednak podwyższony poziom cholesterolu we krwi, warto żółtka chociażby ograniczyć.
Należy stosować zamienniki:
•Czerwone, tłuste mięso na drób i ryby morskie.
•Masło na margarynę dobrej jakości, a jeszcze lepiej olej roślinny.
•Produkty mleczne pełnotłuste na te z maksymalnie 1,5 procentową zawartością
tłuszczu.
Polecam również wzbogacić dietę w błonnik
Szczególną rolę gra nierozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego, która fermentując w jelitach, tworzy związki zmniejszające działanie enzymu potrzebnego do syntezy cholesterolu. Pożądaną frakcję błonnika odnajdziemy w:
• warzywach strączkowych,
• warzywach korzeniowych,
• jabłkach,
• agreście,
• owocach jagodowych,
• jęczmieniu,
• owsie,
• kukurydzy.
Należy odpowiednio przygotowywać posiłki
Całkowicie zrezygnować ze smażenia. Najlepiej zastąpić je gotowaniem w wodzie, gotowaniem na parze, duszeniem, pieczeniem w folii czy rękawie.Pić min. dwa litry wody dziennie. Zakłada się, że na każdy kilogram naszego ciała powinniśmy wypijać 30 ml płynów na dobę.
W zmniejszaniu poziomu cholesterolu prócz diety pomoże również regularny wysiłek fizyczny.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację dietetyczną 506225670
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty