Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Preparaty na wzmocnienie zębów

Czy można jakimiś lekami wzmocnić zęby żeby były bardziej odporne?
ponad rok temu

Witam.
Lakowanie wykonywane w Gabinetach Stomatologicznych to zabieg profilaktyczny wykonywany w zdrowych zębach stałych i mlecznych. Dzięki lakowaniu eliminuje się możliwość rozwoju próchnicy w trudno dostępnych miejscach.Kolejnym zabiegiem zwiększającym odporność zęba jest fluoryzacja.FLUOR POMAGA W REMINERALIZACJI I ZAPOBIEGA DEMINERALIZACJI.
Pamiętaj o tym , by szczotkować zęby przynajmniej dwa razy dziennie pastą zawierającą fluor - pomaga to zapobiegać próchnicy .

0

Witam. Osoby, które mają dużą skłonność do próchnicy powinny przykładać szczególną wagę do higieny jamy ustnej. Przede wszystkim trzeba wyeliminować wszystkie ogniska próchnicze, zdjąć kamień nazębny i wdrożyć prawidłowe nawyki higieniczne. 1.Zęby myjemy minimum 2 razy dziennie, przez co najmniej 3 minuty (ideałem byłoby umyć po każdym jedzeniu) 2.Szczotka najlepiej miękka, niezbyt mocno dociskana ( myje czubek włosia). 3. Ruchy wymiatające lub okrężne ( powierzchni wargowo-policzkowych nie szczotkujemy ruchami "ucho-ucho"). 4. Szczotkujemy wszystkie powierzchnie zębów a szczególnie te trudno dostępne (od strony języka, okolice przy szyjkowe, ostatnie zęby od tyłu) 5.Dokładnie nitkujemy (40% powierzchni zębów jest niedostępne dla szczotki- miejsca styku). 6.Czyścimy język. 7.Płuczemy płynem do płukania. Co do rodzaju past i płynów, ja jestem zwolenniczką past bez fluoru ze względu na jego toksyczność i fakt, że powoduje rozmiękanie zębiny jeśli jest ona odsłonięta. Fluor utwardza tylko szkliwo z zębiną źle się obchodzi.Z naprawdę dobrych preparatów chroniących przed próchnicą poleciłabym Pani zestaw ApaCare. W jego skład wchodzą : ApaCare - pasta do zębów , ApaCare & Repair Gel - który regeneruje uszkodzone szkliwo oraz ApaCare Liquid, który usuwa skutki początkowej fazy powstawania próchnicy (remineralizacja). Niestety zestaw nie należy do najtańszych. Pozdrawiam Krystyna Pikała

0

Najważniejsza jest odpowiednia profilaktyka. Należy myć zęby przynajmniej 3 razy dziennie a najlepiej po każdym posiłku. Obowiązkowo przed szczotkowaniem należy użyć nitki dentystycznej w celu oczyszczenia przestrzeni pomiędzy zębami. Dodatkowo można stosować płyny zawierające fluor, szczególnie polecane jeżeli po jedzeniu nie możemy umyć zębów.
Preparatem wzmacniającym polecanym wszystkim pacjentom jest GS Tooth Mouse. Można go nabyć w dobrych gabinetach stomatologicznych.

0

Chirurgia stomatologiczna Białystok



„Chirurgia stomatologiczna Białystok”



Tak, istnieje kilka sposobów na wzmocnienie zębów za pomocą odpowiednich produktów i suplementacji, co może pomóc w zwiększeniu ich odporności na próchnicę i inne uszkodzenia. Oto kilka rekomendacji:



Pasty i żele z fluorem – fluor wzmacnia szkliwo, czyniąc je bardziej odpornym na działanie kwasów i bakterii. Warto stosować pasty do zębów zawierające fluor, a w niektórych przypadkach dentysta może zalecić specjalne żele lub płukanki z wyższą zawartością fluoru.



Żele i płukanki z hydroksyapatytem – hydroksyapatyt to naturalny składnik szkliwa zębowego. Żele i pasty z hydroksyapatytem mogą wspomagać remineralizację szkliwa, uzupełniając mikroubytki i zwiększając odporność na ścieranie oraz działanie kwasów.



Suplementy wapnia i witaminy D – wapń i witamina D są niezbędne do utrzymania zdrowych zębów i kości. Witamina D wspomaga wchłanianie wapnia, dlatego warto dbać o jej odpowiedni poziom, zwłaszcza jeśli dieta jest uboga w te składniki. Dobre źródła wapnia to nabiał, migdały, zielone warzywa liściaste.



Koenzym Q10 i witamina C – dla zdrowych dziąseł, które wspierają zęby, pomocne są suplementy, które poprawiają kondycję tkanek dziąseł. Witamina C i koenzym Q10 wspierają regenerację dziąseł i poprawiają ich odporność na stany zapalne.



Odpowiednia dieta – ograniczenie cukru i kwaśnych napojów chroni szkliwo przed demineralizacją. Produkty bogate w fosfor (jak mięso, ryby, jaja) i magnez (orzechy, nasiona) wspierają zdrowie zębów.



Lakierowanie zębów u dentysty – dentysta może zastosować lakierowanie fluorem, aby zwiększyć odporność szkliwa, zwłaszcza u osób, które mają większą skłonność do próchnicy.



Podsumowując, stosowanie pasty z fluorem i hydroksyapatytem, odpowiednia dieta i suplementacja mogą znacznie wzmocnić szkliwo zębów.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki,
soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica,
fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa.
Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone,
w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na
1 kg) – 41/2009 WE, i można je oznaczać międzynarodowym symbolem
przekreślonego kłosa.Codziennie:
 do każdego posiłku wybierajmy bezglutenowe produkty zbożowe
(5-6 porcji dziennie) chleb i makaron bezglutenowy, najlepiej pełnoziarniste,
a także ziemniaki, brązowy ryż, kaszę gryczaną, jaglaną
(źródło węglowodanów i błonnika);
 warzywa i owoce (3-5 porcji dziennie) – są bogate w błonnik, witaminy,
mikroelementy i przeciwutleniacze;
 produkty mleczne (3-4 porcje dziennie) – mleko, biały ser, jogurty
lub kefiry (dobre źródło białka, wapnia i witamin), wybierajmy te
o obniżonej zawartości tłuszczu. Jeżeli nie tolerujemy laktozy lub
mamy uczulenie na białko mleka krowiego możemy skorzystać z zamienników
produktów mlecznych;
 tłuszcze (2 porcje dziennie po 10g) – zawierają kwasy tłuszczowe
i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Tłuszcze zwierzęce takie
jak masło spożywajmy w niewielkich ilościach, natomiast wybierajmy
tłuszcze roślinne: oliwę z oliwek i olej rzepakowy. Pamiętajmy
o kwasach omega-3, obecnych np. w tłustych rybach, oleju lnianym
i rzepakowym, które są najlepszym „smarem” dla naszego mózgu.
Kilka razy w ciągu tygodnia:
 mięso i jego przetwory – w ilościach umiarkowanych, dwa lub trzy
razy w tygodniu. Wybierajmy mięso chude oraz chude bezglutenowe
wędliny. Podczas przygotowywania mięs korzystajmy z technik
ograniczających dodawanie tłuszczu: gotowania, pieczenia, gotowania
na parze, krótkiego podsmażania;
 w pozostałe dni jadajmy dania z ryb i roślin strączkowych (fasoli, grochu,
soi);
 jajka ograniczmy do dwóch razy w tygodniu.

Schemat spożywania poszczególnych produktów w ciągu dnia

1. Produkty zbożowe i ziemniaki (węglowodany) – 5-6 porcji dziennie
Jedna porcja to:
 1 duża kromka chleba bezglutenowego o grubości 1,5 cm (40-50g);
 1 mała bułeczka bezglutenowa (50g);
 5-6 łyżek gotowanego ryżu lub kaszy (170-200g),
 1 szklanka gotowanego makaronu bezglutenowego (200g);
 1/3 szklanki płatków kukurydzianych lub 3 płaskie łyżki (30g);
 2 średnie gotowane ziemniaki lub 2-3 łyżki puree (130-150g).
2. Warzywa – 3-5 porcji dziennie
1 porcja to:
 1 szklanka surowych szatkowanych warzyw liściastych (kapusty
głowiastej, cykorii, selera naciowego);
 1/3 główki sałaty zielonej (65g);
 3-5 łyżek warzyw gotowanych (kapusty, szpinaku, brokułów, kalafi
ora, fasolki szparagowej, buraków, marchwi, pietruszki, selera,
cykorii itd.) (150-200g);
 ½ szklanki krojonych warzyw surowych (pomidorów, ogórków,
papryki, rzodkiewki, selera, cebuli, kalarepy, porów) (100-150g).
3. Owoce – 3-5 porcji dziennie po 150-200 gramów
1 porcja to:
 1 owoc średniej wielkości (jabłko, pomarańcza, banan, gruszka,
brzoskwinia);
 ½ dużego grejpfruta;
 3 mniejsze owoce (morele, śliwki, kiwi, mandarynki);
 1 szklanka malin, porzeczek, poziomek, agrestu;
 10-15 szt. truskawek;
 20-25 szt. wiśni, czereśni, winogron.
4. Jaja – 1-2 razy w tygodniu po 1-2 sztuki.
5. Mięso, wędliny, ryby, drób – 3-4 razy w tygodniu
1 porcja to:
 cielęcina, jagnięcina, chuda wołowina, wieprzowina, baranina
(70-90g – waga po ugotowaniu);

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Preparaty na wzmocnienie włosów

Czym wzmocnić włosy jakie preparaty stosować może wcierki
KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu
Mgr Jolanta Gajda Kosmetolog
46 poziom zaufania

Witam,
na początek serdecznie polecam ajurwedyjski olej Amla. Regularne stosowanie wzmocni strukturę włosa, odświeży końcówki oraz nada blasku włosom.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty