Zapytaj lekarza

7 4 0 , 9 6 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Proszę o interpretację badań mojego 8-miesięcznego synka

WBC 5.8 (4.0 - 10.0) LYM 4.1 (1.0 - 5.0) MON 0.5 (0.2 - 1.5) GRA 1.2 L (2.0 - 8.0) LYM% 70.4 H (25.0 - 50.0) MON% 8.3 (4.0 - 15.0) GRA% 21.3 L (50.0 - 80.0) RBC 4.15 (4.00 - 6.00) HGB 11.1 I (14.0 - 18.0) g/dl HCT 33.5 I (40.0 - 55.0) % MCV 80.7 ( 80.0 - 100.0) MCH 26.7 (26.0 - 34.0) MCHC 33.1 (32.0 - 36.4) RDW 11.8 (10.0 - 16.0) PLT 218 (150 - 400) MPV 9.2 (7.0 - 11.0) Retikulocyty 10% Żelazo 89,9 (60 - 170).
ponad rok temu

Parenting.pl

Parenting.pl to nowoczesny portal przeznaczony przede wszystkich dla obecnych i przyszłych rodziców, ale również dla osób zainteresowanych tematyką związanych z rozwojem i zdrowiem dziecka. Serwis posiada bogatą bazę treści.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam!

Jeżeli chodzi o rozmaz krwi, jest on prawidłowy - podane obok normy są dla osoby dorosłej, natomiast u dziecka 8-miesięcznego prawidłowa jest właśnie taka przewaga limfocytów nad granulocytami.

Jest również spadek hemoglobiny i hematokrytu, ale odnosząc wartości do wieku, nie tak duże jak pokazują przedstawione normy dla dorosłych. Zmniejszenie wartości hematokrytu jest typowe dla różnego rodzaju niedokrwistości - co można podejrzewać na podstawie spadku hemoglobiny. Może też wystąpić przy nagłym zwiększeniu się objętości osocza krwi (np. po napojeniu dużą objętością płynu lub po szybkim podaniu kroplówki). Są jeszcze inne przyczyny spadku hemoglobiny, ale trudno je odnieść do tych wyników - nie znając historii pacjenta, z jakiego powodu zostało wykonane badanie. Jeżeli niedokrwistość zostanie wykluczona, należy zbadać parametry nerkowe.

Powyższy wynik należy skonsultować się ze zlecającym badanie lekarzem - który ma więcej podstawowych informacji o stanie dziecka oraz posiada dane z badania przedmiotowego.

Tutaj znajdzie Pani artykuł o badaniach krwi.

Serdecznie pozdrawiam!

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy