1. przyczyny hiperurykemii: zwiększone spożycie mięsa, podrobów, buliony, niektóre owoce morza, nadużywanie alkoholu, niektóre owoce i soki owoceowe zawierające dużą ilość fruktozy, choroby hematologiczne, zakażenia wirusowe, choroby nerek.
2. Unikanie powyższych produktów spożywczych (ograniczenie alkoholu zwłaszcza piwa), zmniejszenie masy ciała u osób otyłych, ograniczenie palenia papierosów.
Witam,
przyczyną powstania dny moczanowej jest dieta bogata w puryny i czasami skłonności genetyczne.
Proszę zapoznać się z linkami
https://portal.abczdrowie.pl/dna-moczanowa
Pozdrawiam serdecznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę można stosować przy dnie moczanowej? – odpowiada Lek. Klaudia Kuśmierczuk
- Czy możliwa jest dna moczanowa u 28-latka? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Co oznacza wysoki poziom kwasu moczowego? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy branie witaminy C może obniżyć poziom kwasu moczowego? – odpowiada Lek. Klaudia Kuśmierczuk
- Jakie mięso i ryby można jeść w przypadku ataku dny moczanowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Hiperurykemia a próby wątrobowe – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Zawartość kwasu moczowego we krwi 7,8 mg/dL – odpowiada Judyta Samul-Jastrzębska
- Jaka dieta przy dnie moczanowej – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Opuchlizna i bóle palca u nogi – odpowiada Lek. Tomasz Kowalczyk
- Częste ataki dny moczanowej – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Ledwoń
artykuły
Dna moczanowa - objawy, przyczyny, rodzaje, leczenie, dieta
Dna moczanowa, inaczej podagra lub artretyzm, to c
Hiperurykemia - przyczyny, objawy, diagnostyka i leczenie
Hiperurykemia to nadmierne stężenie kwasu moczoweg
Dieta przy dnie moczanowej - charakterystyka, korzyści, jadłospis
Dna moczanowana określana jest również jako artret