Czy branie witaminy C może obniżyć poziom kwasu moczowego?

Od kilku lat walczę z wyższym poziomem cholesterolu i trójglicerydów w organizmie. Udało mi się obniżyć ich poziom do zalecanego przez rezygnację z jedzenia wieprzowiny, tłustych serów (w tym żółtych) i rezygnacji z cukru. Ostatnio przy badaniu kontrolnym pojawił się podwyższony poziom kwasu moczowego 8.27mg/dl. Przeanalizowałem wyniki z poprzednich lat i okazało się, że zawsze był podwyższony, wahał się między 7 - 8,5mg/dl. Czy mam go obniżać? Co jeszcze wyeliminować z diety? Czy branie witaminy C może obniżyć jego poziom?
MĘŻCZYZNA, 44 LAT ponad rok temu

Najlepszy lekarz dla osoby chorej na cukrzycę

Podejrzewasz lub wiesz, że cierpisz na cukrzycę? Czy wiesz, do kogo masz się udać? Obejrzyj filmik i dowiedz się, jaki lekarz jest najlepszy dla diabetyka.

Lek. Klaudia Kuśmierczuk
78 poziom zaufania

Przyczyny zwiększonego poziomu kwasu moczowego mogą być pierwotne (uwarunkowane genetycznie) lub wtórne (dieta bogata w puryny - pokarm mięsne i niektóre owoce morza, przyspieszony rozkład ATP, zwiększona podaż fruktozy znajdującej się w owocach i napojach owocowych, obecność choroby nerek). Generalnie jeżeli nie występują objawy dny moczanowej, to nie stosuje się leków, które obniżają poziom kwasu moczowego.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty