Szanowna Pani
Należy odżywiać się racjonalnie (dbać o to aby odżywić cały organizm), przyjmować posiłki o stałych porach, dieta lekkostrawna z ograniczeniem lub wykluczeniem produktów podrażniających błony śluzowe ( smażone potrawy, ostre przyprawy, kwasy organiczne, alkohol, pieczywo pełnoziarniste, ziarna itp.). To takie podstawy. Za mało informacji. Bez wywiadu żywieniowego i innych pomocnych informacji trudno jest dobrze doradzić. Ruch jest Pani sprzymierzeńcem zarówno przy redukcji jak i w regeneracji po nieżycie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jedzenie chleba podczas redukcji wagi – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wrzody i zapalenie żołądka a dieta – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Dieta przy wrzodach żołądka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Przykładowy jadłospis na redukcję wagi dla 24-latki z wrzodami żołądka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta przy żółciowym zapaleniu żołądka – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Dieta na zapalenie żołądka – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Dieta stosowana przy zapaleniu żołądka – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Żywienie przy zapaleniu śluzówki żołądka – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Gastroskopia i krwotoczne zapalenie żołądka – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jakie tabletki na apetyt przyjmować, aby nie podrażnić żołądka? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
artykuły
Jak uniknąć kłopotów z przewodem pokarmowym?
Unikanie smażonego Spożywanie tłustego, smażonego
Dieta w chorobie jelita grubego - zasady, produkty zalecane i zakazane
Dieta w chorobie jelita grubego jest najczęściej s
Dieta na zgagę - czego nie jeść, produkty dozwolone
Dieta na zgagę wskazana jest wtedy, gdy doskwiera