Zapytaj lekarza

1 , 0 3 4 , 1 7 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Ryzykowne zachowanie seksualne a pierwsze objawy HIV

Witam.6dni temu miałam ryzykowną sytuacje z mężczyzną. Nie używaliśmy prezerwatywy, stosowany był stosunek przerywany. Pierwszy raz zdarzyła mi się taka sytuacja więc ze strachu od razu pobiegłam po tabletkę 72po. Na forum przeczytałam, że objawem hiv może być pseudo grypa. Ja 3dni po stosunku miałam mocny ból gardła oraz duży katar. Nie wiem czy tylko panikuję czy moje obawy mogą być słuszne. Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i czuję się podle. Bardzo proszę o pomoc bo niedługo zwariuje
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Podróż samolotem w czasie ciąży

Czy kobieta w ciąży może podróżować samolotem? A jeśli tak to, w którym trymestrze jest to najbezpieczniejsze? Obejrzyj film i dowiedz się więcej na ten temat.

Witam! Przypadkowe kontakty seksualne stanowią ryzyko zakażenia zarówno wirusem HIV jak i innymi wirusami (HBV, HCV) oraz chorobami przenoszonymi drogą płciową. Nie każdy przypadkowy kontakt seksualny prowadzi do zakażenia. Zakażenie wirusem HIV może wykluczyć ujemny wynik testu, który powinno się wykonać 12 tygodni od ostatniej sytuacji, która mogła narazić na zakażenie. Długi czas oczekiwania na wykonanie testu wynika z faktu, że wykrywa on przeciwciała przeciwko wirusowi, które są wytwarzane przed organizm dopiero po pewnym czasie od zakażenia. Test można wykonać bezpłatnie i anonimowo w punktach konsultacyjno-diagnostycznych (adresy punktów dostępne na stronie www.aids.gov.pl). W punkcie otrzyma Pani także opiekę psychologa. Objawy HIV o których przeczytała Pani na forum (ostra choroba retrowirusowa) rozwijają się u 40-90% pacjentów między 3-6 tygodniem od zakażenia HIV (są to np.: gorączka, uogólnione powiększenie węzłów chłonnych, zapalenie gardła, wysypka). U niektórych pacjentów nie obserwuje się żadnych objawów lub jedynie stan podgorączkowy. Są one na tyle niespecyficzne, że nie powinny przesądzać o podejrzeniu zakażenia. Ból gardła i katar, które Panią martwią, mogą wynikać ze zwykłej infekcji. Wskazana jest wizyta u ginekologa i unikanie ryzykownych zachowań w przyszłości.

Rezydentka w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Kielcach.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Ważne tematy