Spadek cukru: jakie mogą być przyczyny?

Witam, mam 60 lat. Jestem kobietą. Nie choruję na cukrzycę. Od kilku lat leczę się na niedoczynność tarczycy i nadciśnienie tętnicze. Mam pytanie: czy te leki mogę brać razem i czy tolerują się wzajemnie? Na tarczycę biorę leki rano na czczo pół godziny przed jedzeniem, a na nadciśnienie nieco później. Ostatnio miałam badania krwi i wyszło, że bardzo spadł mi cukier. Pani doktor poprosiła mnie o kontakt (przebywam obecnie w UK) i spytała jak się czuję, czy nie trzęsą mi się ręce. Ogólnie czuję się nieźle, ale czasem mam zawroty głowy i jestem zmęczona. Przeczytałam na internecie, że przyczyną spadku cukru może być rodzaj nowotworu. Czy mogłabym uzyskać szersze informacje na ten temat oraz jakie badania powinnam zrobić, żeby się upewnić, czy wszystko jest dobrze? Z góry dziekuję.

KOBIETA, 60 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie.

U zdrowej osoby nie powinno dochodzić do spadków cukru we krwi. Jednak najpierw jest wskazane kilkukrotne oznaczenie poziomów glikemii, zanim zacznie się Pani martwić. Najlepiej w tym celu zakupić glukometr i wykonywać pomiary cukru na czczo oraz w dwie godziny po głównych posiłkach.

Nowotwór, o który Pani pyta wywodzi się z komórek trzustki - jego nazwa to insulinoma, czy inaczej guz insulinowy, wyspiak. Z jego komórek do krwi wydzielana jest insulina, która rzeczywiście powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi. Jest to choroba raczej rzadka.

Jeżeli chodzi o objawy hipoglikemii, to polecam Pani jeszcze artykuł zamieszczony na naszym portalu:
http://abc cukrzyca. pl/ jakie-sa-objawy-hipoglikemii.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty