Brała Pani pod uwagę również zaburzenia odżywiania? Warto byłoby iść do specjalisty po tym kątem, bo osoby z zaburzeniami odż. mają wiele dobrych sposobów kamuflowania swoich zachowań. Proszę poszukać poradni psychodietetycznej.
Może też być niewydolność enzymatyczna trzustki.
Wtedy waga spada bardzo nisko bo układ pokarmowy nie trawi i nie przyswaja składników z pożywienia, mogą też być zaburzenia wytwarzania insuliny (ale nie muszą) - trzeba zrobić usg.
Może to też być celiakia - proszę zrobić w laboratorium test z krwi - oznaczenie przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej tTG w klasie IgG i IgA- jeśli wyjdą dodatnie to należy rozszerzyć diagnostykę i potwierdzić na 100% celiakię - od tegobadania warto zacząć.
Czasem przy depresji też się chudnie . Ważne , żeby do czasu aż sprawa się wyjaśni dobrze się odżywiała i nie chodzi tylko o kaloryczność , ale o wartościowość diety: mikroelementy, witaminy, antyoksydanty, kwasy tłuszczowe.
Może Pani do mnie napisać : info@swiatdietetyki.pl
Powodzenia
Joanna arciszewska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy możliwa jest celiakia u 27-letniej osoby? – odpowiada Mgr Marek Aleksander Przondo
- Niedoczynność tarczycy i niedobór żelaza – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Spadek wagi u męża – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Odchudzanie przed miesiączka a powolny spadek wagi – odpowiada Ewa Kozłowska
- Brak spadku wagi u 16-latki pomimo diety – odpowiada Dr Anna Brinken
- Brak spadku wagi pomimo ćwiczeń i diety u 18-latki – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Przybieranie na wadze pomimo ćwiczeń i zdrowego odżywiania – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zdrowe odżywianie a utrata wagi – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Przybierania na wadze pomimo zdrowego odżywiania – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Przybieranie na wadze pomimo zdrowego odżywiania i wynik badania tarczycy – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
artykuły
Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, nietolerancja glutenu
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, wywoływa
Zwiększa ryzyko raka jelita cienkiego i zaburzeń psychicznych. "Straszne konsekwencje"
Prof. Stachowska dzieli się historią swojego pacje
Celiakia to nie tylko choroba jelit. Nieleczona drastycznie zwiększa ryzyko nowotworów układu pokarmowego
Moda na eliminowanie glutenu z diety trwa w Polsce