Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Nie polecałabym w Pani przypadku stosowania jałowca jako przyprawy, gdyż w jego olejkach eterycznych można znaleźć niewielkie ilości różnych pochodnych salicylanów. Jeżeli zatem alergia jest silna po spożyciu jałowca w nawet niewielkich ilościach istnieje ryzyko wystąpienia objawów uczulenia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia na salicylany a pieczenie mięsa z ziołami – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta u osoby uczulonej na nikiel, chrom i kobalt – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Co jeść przy uczuleniu na żyto? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy chleb żytni uczula? – odpowiada Lek. Ewa Drzewiecka
- Uczulenie na warzywa – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Przeciwwskazania do jedzenia czosnku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Uczulenie na penicylinę a spożywanie serów pleśniowych – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Uczulenie na orzechy aromaty smakowe – odpowiada Piotr Pilarski
- Spożywanie owoców w czasie diety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie jest ryzyko pojawienia się alergii? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
artykuły
Alergia na owoce morza - fakty i mity
Najpowszechniejsze alergeny Najczęściej ludzie ucz
Dieta w nadwrażliwości na salicylany. Fragment książki "Nie daj się alergii"
Kwas acetylosalicylowy znany był od starożytn
Zdrowe zioła, które warto włączyć do swojej diety
Rozmaryn Rozmaryn lekarski jest gatunkiem krzewu z