Stosowanie witaminy B3 na obniżenie LDL

Teraz mam problem.Chciałem zastosować Witaminę B 3 czyli niacynę do obniżenia LDL i podwyższenia HDL. W sprzedaży jest dobry środek ale mimo to ,że jest reklamowany jako B3 to w swym składzie zawiera 50mg nkotynamidu czyli raczej PP. Jestem w kropce. Która frakcja obniża LDL. PP czy B3
MĘŻCZYZNA, 64 LAT ponad rok temu

Badania krwi - cholesterol

Cholesterol jest niezbędny w organizmie człowieka. Występują jego dwie odmiany ? dobra i zła. Sprawdź normy dotyczące wyników badań obydwu odmian cholesterolu, a także czym grozi jego nadmiar i niedomiar.

Niacyna, to inaczej witamina B3. Jest ona znana również jako czynnik przeciwpelagryczny, stąd nazywa się ją również witaminą PP.

Zgadza się, są badania potwierdzające skuteczność witaminy. "Niacyna blokuje rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej. Tłuszcze te są potrzebne do wytwarzania lipoproteiny bardzo małej gęstości (VLDL) w wątrobie, która to lipoproteina jest prekursorem lipoproteiny niskiej gęstości (LDL) - złego cholesterolu. Ponieważ niacyna blokuje rozpad tłuszczów, powoduje to zmniejszenie poziomu wolnych kwasów tłuszczowych we krwi, oraz w konsekwencji, zmniejszenie wydzielania przez wątrobę VLDL oraz cholesterolu" - Katzung, Bertram G.: Basic and clinical pharmacology. New York: McGraw-Hill Medical Publishing Division, 2006

Warto jednak pamiętać o tym , iż syntetyczne źródło witaminy jest słabo wchłanialne. Dlatego warto wzbogacić swoją dietę w produkty bogate w witaminę PP: mięso, ryby morskie, wątroba, poza tym drożdże, kiełki pszenicy, orzechy ziemne, ziarna słonecznika. Duże jej ilości zawarte są także w niektórych owocach (awokado, śliwki) i w warzywach (ziemniaki, brokuły).

Pozdrawiam!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty