Badania krwi - cholesterol
Cholesterol jest niezbędny w organizmie człowieka. Występują jego dwie odmiany ? dobra i zła. Sprawdź normy dotyczące wyników badań obydwu odmian cholesterolu, a także czym grozi jego nadmiar i niedomiar.
Niacyna, to inaczej witamina B3. Jest ona znana również jako czynnik przeciwpelagryczny, stąd nazywa się ją również witaminą PP.
Zgadza się, są badania potwierdzające skuteczność witaminy. "Niacyna blokuje rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej. Tłuszcze te są potrzebne do wytwarzania lipoproteiny bardzo małej gęstości (VLDL) w wątrobie, która to lipoproteina jest prekursorem lipoproteiny niskiej gęstości (LDL) - złego cholesterolu. Ponieważ niacyna blokuje rozpad tłuszczów, powoduje to zmniejszenie poziomu wolnych kwasów tłuszczowych we krwi, oraz w konsekwencji, zmniejszenie wydzielania przez wątrobę VLDL oraz cholesterolu" - Katzung, Bertram G.: Basic and clinical pharmacology. New York: McGraw-Hill Medical Publishing Division, 2006
Warto jednak pamiętać o tym , iż syntetyczne źródło witaminy jest słabo wchłanialne. Dlatego warto wzbogacić swoją dietę w produkty bogate w witaminę PP: mięso, ryby morskie, wątroba, poza tym drożdże, kiełki pszenicy, orzechy ziemne, ziarna słonecznika. Duże jej ilości zawarte są także w niektórych owocach (awokado, śliwki) i w warzywach (ziemniaki, brokuły).
Pozdrawiam!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Obniżenie cholesterolu LDL i podniesienie HDL – odpowiada Lek. Łukasz Wroński
- Witaminy na pamięć i koncentrację – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Czy można łączyć dziurawiec z witaminami? – odpowiada Lek. Agnieszka Jankowska
- W jakich produktach występuje witamina PP? – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- Stosowanie witaminy PP podczas przyjmowania Belara – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie witaminy są rozpuszczalne w wodzie, a jakie w tłuszczach? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Czy witamina PP jest tym samym, co witamina B3? – odpowiada
- Czy przyjmowanie w większych dawkach witaminy b3 może mieć negatywny wpływ na rozwój tętniaka w aorcie? – odpowiada Lek. Łukasz Wroński
- Czy masło ma jakieś witaminy czy to tylko niezdrowy tłuszcz? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Czy niedobór tej witaminy może powodować depresję? – odpowiada Lek. Seweryn Segiet
artykuły
Witamina b - występowanie i rola, cechy wspólne
Witaminy z grupy B należą do witamin rozpuszczalny...
Witaminy rozpuszczalne w wodzie - witamina C, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12
Witaminy rozpuszczalne w wodzie są usuwane wraz z...
Cholesterol całkowity - rodzaje, badanie, normy, jak obniżyć cholesterol
Cholesterol całkowity oznacza się podczas badania...