Swędzenie gardła i zmiany skórne po zjedzeniu niektórych produktów

Mam problem alergiczny. Silne swędzenie gardła natychmiast po zjedzeniu np. selera, jabłek, truskawek, brzoskwiń, miodu, czarnuszki, marchewki, czereśnie, miodu, buraków, kiwi, fasoli (problemu nie ma gdy produkt przeszedł obróbkę termiczna). Na następny dzień po spożyciu tych pokarmów w okolicach głowy wyskakuje swędząca plama. Jak pozbyć się problemu, chciałem przejść na dietę wegańską jednak na ta chwile ciężko znaleźć mi produkty roślinne przy, których nie występuje reakcja alergiczna.
MĘŻCZYZNA, 30 LAT ponad rok temu

Jak leczyć alergię?

Szacuje się, że na choroby alergiczne cierpi prawie 15 mln Polaków. Jakie są skuteczne metody walki z tą dolegliwością, tłumaczy prof. Piotr Kuna, alergolog.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty