Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki,
soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica,
fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa.
Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone,
w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na
1 kg) – 41/2009 WE, i można je oznaczać międzynarodowym symbolem
przekreślonego kłosa.Codziennie:
 do każdego posiłku wybierajmy bezglutenowe produkty zbożowe
(5-6 porcji dziennie) chleb i makaron bezglutenowy, najlepiej pełnoziarniste,
a także ziemniaki, brązowy ryż, kaszę gryczaną, jaglaną
(źródło węglowodanów i błonnika);
 warzywa i owoce (3-5 porcji dziennie) – są bogate w błonnik, witaminy,
mikroelementy i przeciwutleniacze;
 produkty mleczne (3-4 porcje dziennie) – mleko, biały ser, jogurty
lub kefiry (dobre źródło białka, wapnia i witamin), wybierajmy te
o obniżonej zawartości tłuszczu. Jeżeli nie tolerujemy laktozy lub
mamy uczulenie na białko mleka krowiego możemy skorzystać z zamienników
produktów mlecznych;
 tłuszcze (2 porcje dziennie po 10g) – zawierają kwasy tłuszczowe
i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Tłuszcze zwierzęce takie
jak masło spożywajmy w niewielkich ilościach, natomiast wybierajmy
tłuszcze roślinne: oliwę z oliwek i olej rzepakowy. Pamiętajmy
o kwasach omega-3, obecnych np. w tłustych rybach, oleju lnianym
i rzepakowym, które są najlepszym „smarem” dla naszego mózgu.
Kilka razy w ciągu tygodnia:
 mięso i jego przetwory – w ilościach umiarkowanych, dwa lub trzy
razy w tygodniu. Wybierajmy mięso chude oraz chude bezglutenowe
wędliny. Podczas przygotowywania mięs korzystajmy z technik
ograniczających dodawanie tłuszczu: gotowania, pieczenia, gotowania
na parze, krótkiego podsmażania;
 w pozostałe dni jadajmy dania z ryb i roślin strączkowych (fasoli, grochu,
soi);
 jajka ograniczmy do dwóch razy w tygodniu.

Schemat spożywania poszczególnych produktów w ciągu dnia

1. Produkty zbożowe i ziemniaki (węglowodany) – 5-6 porcji dziennie
Jedna porcja to:
 1 duża kromka chleba bezglutenowego o grubości 1,5 cm (40-50g);
 1 mała bułeczka bezglutenowa (50g);
 5-6 łyżek gotowanego ryżu lub kaszy (170-200g),
 1 szklanka gotowanego makaronu bezglutenowego (200g);
 1/3 szklanki płatków kukurydzianych lub 3 płaskie łyżki (30g);
 2 średnie gotowane ziemniaki lub 2-3 łyżki puree (130-150g).
2. Warzywa – 3-5 porcji dziennie
1 porcja to:
 1 szklanka surowych szatkowanych warzyw liściastych (kapusty
głowiastej, cykorii, selera naciowego);
 1/3 główki sałaty zielonej (65g);
 3-5 łyżek warzyw gotowanych (kapusty, szpinaku, brokułów, kalafi
ora, fasolki szparagowej, buraków, marchwi, pietruszki, selera,
cykorii itd.) (150-200g);
 ½ szklanki krojonych warzyw surowych (pomidorów, ogórków,
papryki, rzodkiewki, selera, cebuli, kalarepy, porów) (100-150g).
3. Owoce – 3-5 porcji dziennie po 150-200 gramów
1 porcja to:
 1 owoc średniej wielkości (jabłko, pomarańcza, banan, gruszka,
brzoskwinia);
 ½ dużego grejpfruta;
 3 mniejsze owoce (morele, śliwki, kiwi, mandarynki);
 1 szklanka malin, porzeczek, poziomek, agrestu;
 10-15 szt. truskawek;
 20-25 szt. wiśni, czereśni, winogron.
4. Jaja – 1-2 razy w tygodniu po 1-2 sztuki.
5. Mięso, wędliny, ryby, drób – 3-4 razy w tygodniu
1 porcja to:
 cielęcina, jagnięcina, chuda wołowina, wieprzowina, baranina
(70-90g – waga po ugotowaniu);

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty