Świeża krew w kale - co robić?

Witam. Mam pytanie - od pewnego czasu u mojego syna pojawia się śluz w kale. Jest go dość dużo, a przy tym nie cały, ale w niektórych miejscach jest on koloru głębokiej czerwieni. Od kilku dni już było lepiej (całkowicie zniknął), ale dzisiaj znowu się pojawił. Czy to może być związane z dietą? Czy powinniśmy przejść na gotowane posiłki i zobaczyć jakie będą tego wyniki? Czy też od razu udać się do lekarza? Oprócz tego nie ma żadnych innych objawów ani bólu brzucha, ani zaparć, ani biegunek, temperatury, nic. Dziękuję za poradę. Pozdrawiam, Wojtek.
ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam!
Stolce z dużą ilością śluzu mogą być objawem ostrej infekcji przewodu pokarmowego - infekcji bakteryjnej (np. salmonella), bądź pasożytniczej (lamblioza).
Wspomina Pan o kolorze głębokiej czerwieni - należy wziąć pod uwagę ewentualną krew w stolcu.

Śluz może być także objawem chorób przewlekłych - może występować w nietolerancji laktozy, w celiakii, w przypadku alergii pokarmowych. W przypadku poważniejszych schorzeń praktycznie zawsze towarzyszą dolegliwości z innych układów. Wspomniał Pan, że poza śluzem w kale u synka nic takiego się nie dzieje, więc nie ma obaw, że to poważne schorzenie.
Czasem oddawanie stolca ze śluzem wiąże się z nieprawidłową dietą lub niedojrzałością przewodu pokarmowego, jednak celowe jest wykluczenie poważniejszych schorzeń.
Proszę udać się do lekarza podstawowej opieki, aby dokonać pełniejszej diagnostyki. Jest to konieczne zwłaszcza w przypadku przewlekłego występowania śluzu i dołączenia innych niepokojących objawów. Przy prawidłowym wyniku posiewu i dobrym rozwoju dziecka można uznać, że przyczyna jest fizjologiczna.
Pozdrawiam serdecznie!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty