Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam! Leki zapobiegające powstawaniu reakcji alergicznej może przepisać Pani lekarz POZ. W przypadku uczulenia na wiele środków codziennego użytku należy rozważyć wskazania do wdrożenia tzw. odczulania. Proszę zgłosić się do Poradni Alergologicznej, gdzie otrzyma Pani fachową pomoc.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mam uczulenie na środki czystości? – odpowiada Lek. Magdalena Szymańska
- Uczulenie na składnik leku – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jak zwalczyć uczulenie na chemikalia? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy istnieje jakaś metoda zapobieganiu alergii? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Konieczność odczulania przy uczuleniu na kurz, pyłki i trawy – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy są jakieś przeciwwskazania do odczulania? – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Uczulenie na ukąszenie "końskiej" muchy – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Odczulanie przy uczuleniu na pyłki traw i drzew – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Silne uczulenie na jad osy – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Uczulenie na brzozę u 4-latka – odpowiada Lek. Bartosz Małek
artykuły
Przebieg konsultacji alergologicznej
Konsultacja alergologiczna jest istotnym elementem
Odczulanie - alergie, przebieg, bezpieczeństwo, skuteczność
Odczulanie alergiczne ostatnio zyskało na popularn
Alergia, nadwrażliwość czy nietolerancja? Przeczytaj, czym się różnią
Podchwytliwe objawy Już 30 proc. ludzi cierpi na a