Zapytaj lekarza

7 3 6 , 6 4 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Ujemny wynik testu Helicobacter pylori i podejrzenie refluksu

Test na helicobacter wyszedł ujemny więc czy jest sens leczenia przeciw helico??? Mam ciągłe problemy z gardłem wysycha mi strasznie i powietrze wdychane mnie szczypie ale jak mi się odbija to nie czuję żadnych ostrych kwasów więc czy te objawy gardłowo krtaniowe to od tego refluksu? Rzuciłem 3 miesiące temu palenie papierosów może to coś? Znajomy mój ma refluks to po jedzeniu cofa mu się do gardła lub jak się nachyli lub podnosi coś cięższego ale ja takich objawów nie mam więc czy to reflux?
MĘŻCZYZNA, 34 LAT ponad rok temu

Udrażnianie przełyku metodą endoskopową

Obejrzyj nasz film i dowiedz się, czym jest udrażnianie przełyku metodą endoskopową. Sprawdź, w jakich sytuacjach wykonywany jest ten zabieg. O udrażnianiu przełyku mówi lek. Marcin Radkowski.

Dr n. med. Wojciech Kawiorski
Dr n. med. Wojciech Kawiorski Chirurg

Szanowny Panie - przy ujemnym teście na HP, leczenie jest zbędne, a wręcz szkodliwe. Po takim leczeniu bardzo często nasilają się objawy refluksowe. Jeżeli chodzi o dalszą część Pana wątpliwości - bardzo możliwe, iż objawy krtaniowe mogą być wywołane przez refluks (częste w postaci niezaawansowanej) i odmienne o tych typowych (takich jak u Pana znajomego). Jedynym badaniem rozwiewającym wątpliwości jest 24-ro godzinna pH metria.
Pozdrawiam, dr n.med, Wojciech Kawiorski, specjalista chirurg

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy