Witam! Zaparcia mogą być powodowane przez wiele czynników, są to między innymi: niska aktywność fizyczna, dieta uboga w płyny i błonnik (znajdujący się w warzywach i produktach pełnoziarnistych tj.ryż brązowy, pieczywo razowe, makaron razowy, płatki owsiane). PRODUKTY ZAPIERAJĄCE, czyli produkty powodujące spadek perystaltyki jelit to:mocna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, czerwone wytrawne wino, kakao na wodzie (zawiera teobrominę, która mocno zapiera),tarte jabłko, marchew gotowana, czarne porzeczki, gruszki, borówki, banany, dynia (owoce i warzywa bogate w garbniki i pektyny), kisiele, żelatyna, galaretka, suchary. Po więcej porad zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam, proszę wypełnić dzienniczek żywieniowy, do pobrania z mojej strony internetowej:www.dietoterapia.waw.pl, przesłać mailem, a wówczas będę w stanie podpowiedzieć co należy zmodyfikować w sposobie żywienia i czy przyczyną zaparć są jakieś błędy dietetyczne czy też należy szukać innej przyczyny.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co zrobić, by codziennie wypróżniać się? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Problemy z zaparciami i rzadkie wypróżnianie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wypróżnianie raz w tygodniu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Mięso a występowanie zaparć – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Twardy brzuch i rzadkie wypróżnianie – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Zaparcia a przybieranie na wadze – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Oddawanie stolca raz na tydzień u 3-latki – odpowiada Milena Lubowicz
- Problemy z zaparciami a stosowanie diety bogatoresztkowej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Przewlekłe zaparcia, wzdęcia i bóle brzucha u 41-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Łaknienie na jedzenie i problemy ze stolcem – odpowiada Natalia Ulewicz