Wskazana pilna konsultacja u lekarza internisty - diabetologa.
Na podstawie wyników badań rozpoznana została cukrzyca. Wskazane jak najszybsze rozpoczęcie leczenia.
O metodzie faramkoterapii zadecyduje lekarz, po przeanalizowaniu ewentualnych przeciwwskazań i wskazań do poszczególnych metod leczenia.
Nie ulega wątpliwości, że leczenie zostanie wdrożone. Należy jednak pamiętać, że leki to nie wszystko - najważniejsze w skutecznym leczeniu cukrzycy jest odpowiednia dieta i aktywność fizyczna. Redukcja masy ciała powinna być dla Pani w tym momencie priorytetem.
Witam, każdy pacjent to oczywiście osobny przypadek kliniczny, ale istnieją ogólne zasady żywienia w cukrzycy, które pozwalają nam ustabilizować wahania poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie utrzymać stały poziom insuliny, jest to szczególnie ważne dla pacjentów z cukrzycą. Proszę również pamiętać, że stabilny, niski poziom insuliny oznacza rozpad tłuszczu a co za tym idzie chudnięcie.
W diecie codziennej należy zwiększyć:
- produkty bogate w błonnik. Obiżają one poziom cukru po posiłku, ich regularne przyjmowanie redukuje ryzyko wystapienia cukrzycy aż o 35%. Zaliczamy do nich otręby zbożowe, błonnik w nich zawarty najefektywniej chroni nas przed wystapieniem cukrzycy, a w samej chorobie najsilniej stabilizuje poziom cukru.
- produkty pełnoziarniste żytnie, brązowy i dziki ryż, jęczmień, owies, proso, orkisz, quinoa.
- warzywa o wysokiej zawartości błonnika: fasola (praktycznie wszystkie odmiany), jarmuż, kiełki, kalafior, brukselka, seler, brokuły, szpinak, szparagi, kapusta, bakłażan, pasternak.
- rośliny bogate w sterole, które stabilizują poziom cholesterolu, jest to o tyle ważne ponieważ cukrzyca jest chorobą zwiększającą ryzyko powikłań sercowych i wylewów. Do tych roślin zaliczamy soczewice, soje, groszek, orzechy i nasiona.
- przyjmownie produktów bogatych w magnez, na każde 100 mg magnezu obniża się ryzyko cukrzycy typu II o 15 %. Produkty zawierające magnez to migdały, jęczmień, gryka.
- cynamon, wśród niektórych badaczy budzi ciągle kontrowersje, choć badania wskazują, że nieco mniej niż łyżeczka dziennie pobudza produkcje receptorów insulinowych na powierzchni komórek, przeciwdziałając insulinooporności. Nie jest skuteczny w cukrzycy typu I.
- ocet, w szczególności ocet jabłkowy, który w godzinę od spożycia zwiększa wrażliwość komórek na insulinę o 34 %.
- ryby,orzechy, warzywa działają prewencyjnie w stosunku do insulinooporności.
- kawa czarna, jej dwie filiżanki dziennie zmniejszają ryzyko cukrzycy u kobiet.
Czego unikać:
- ziemniaki, ich codzienne spożywanie zwiększa ryzyko cukrzycy o 30 %.
- czerwone mięso, jest ono bardzo bogate w żelazo, wykazano jednak bezpośredni związek między wysokim stężeniem żelaza w organiźmie a insulinoopornością.
- produkty ubogie w błonnik, szczególnie płatki śniadaniowe.
- produkty skrobiowe – biały ryż, biały chleb, białe makarony, bagietki.
- słodkie napoje, słodycze.
- żywność zawierająca kwasy tłuszczowe trans.
- alkohol – dopuszczalna jest lampka czerwonego wina dziennie dla kobiet i dwie lamplki dla mężczyzn.
Proszę również zwrócić uwagę na fakt, że u osób z cukrzycą typu II, insulinooporność jest tym silniejsza, im większy jest deficyt witaminy D.
Proponuję z aktualnymi wynikami badań zgłosić się w pierwszej kolejności do lekarza pierwszego kontaktu. To on powinien ocenić co Pani dolega i zlecić dodatkowe badania, by potwierdzić, czy to cukrzyca, czy też nie. Nie jest powiedziane, że od razu będzie musiała Pani stosować insulinę. Proszę się skontaktować z lekarzem.
Pozdrawiam
Witam, niestety samo odstawienie słodyczy to jeszcze nie jest dieta, którą należy stosować w nadwadze czy otyłości oraz przy zaburzeniach gospodarki węglowodanowej takich jak u Pani, które de facto pozwalają rozpoznać cukrzycę, najprawdopodobniej typu 2. Najważniejsze jest zgłoszenie się w tej chwili do lekarza oraz dietetyka, który indywidualnie dla Pani ustali dietę. Zapraszam w tym celu na www.dietoterapia.waw.pl. Serdecznie pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Duża nadwaga w ciąży i wysoki poziom glukozy – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Podwyższony poziom cukru w krwi a siemię lniane, sezam i słonecznik w diecie – odpowiada Mgr Anna Zientalska
- Jakie produkty zwiększają lub zmniejszają apetyt? – odpowiada Kamila Ziemann
- Zbyt wysoki poziom insuliny – odpowiada Lek. Katarzyna Janota
- Żywienie osób starszych przy cukrzycy lekowej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wysoki poziom glukozy a dieta – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Poziom glukozy, kortyzolu a wzrost wagi – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Wpływ stresu na poziom cukru we krwi – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jak obniżyć wysoki cukier we krwi? – odpowiada Maciej Pawłowski
- Cukrzyca i pomiar poziomu glukozy a dieta – odpowiada Mgr Justyna Luty
artykuły
Powoduje nagły skok cukru we krwi. Ekspert: Krótka droga do cukrzycy
Wielka Brytania walczy z kryzysem, liczba osób cho
Produkty, które obniżają poziom cukru we krwi. Masz je w kuchni
Niebezpieczny cukier Cukier to "biała śmierć". Uza
Czym jest glikemia poposiłkowa?
U osób z prawidłową tolerancją glukozy poposiłkowa