Wysoki poziom glukozy u kobiety z nadwagą

Witam.Odebrałam dzisiaj wyniki krzywej cukrowej Glukoza na czczo wynosiła 172 mg/dL na kartce pisze że norma to 70 - 99 2 godz po 75 gram glukozy 283 mg/dl ,dodam że nie jestem w ciąży jestem kobietą lat 29. Mam sporą nadwagę, od niedawna jestem na diecie nie wiem dlaczego na czczo mam tak wysoki cukier skoro odstawiłam słodycze ,owoce i wszystko co zawiera cukier czy będę musiała być na insulinie? Obecnie nie biorę żadnych leków .
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu
Lek. Marta Gryszkiewicz
97 poziom zaufania

Wskazana pilna konsultacja u lekarza internisty - diabetologa.
Na podstawie wyników badań rozpoznana została cukrzyca. Wskazane jak najszybsze rozpoczęcie leczenia.
O metodzie faramkoterapii zadecyduje lekarz, po przeanalizowaniu ewentualnych przeciwwskazań i wskazań do poszczególnych metod leczenia.
Nie ulega wątpliwości, że leczenie zostanie wdrożone. Należy jednak pamiętać, że leki to nie wszystko - najważniejsze w skutecznym leczeniu cukrzycy jest odpowiednia dieta i aktywność fizyczna. Redukcja masy ciała powinna być dla Pani w tym momencie priorytetem.

0

Witam, każdy pacjent to oczywiście osobny przypadek kliniczny, ale istnieją ogólne zasady żywienia w cukrzycy, które pozwalają nam ustabilizować wahania poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie utrzymać stały poziom insuliny, jest to szczególnie ważne dla pacjentów z cukrzycą. Proszę również pamiętać, że stabilny, niski poziom insuliny oznacza rozpad tłuszczu a co za tym idzie chudnięcie.
W diecie codziennej należy zwiększyć:
- produkty bogate w błonnik. Obiżają one poziom cukru po posiłku, ich regularne przyjmowanie redukuje ryzyko wystapienia cukrzycy aż o 35%. Zaliczamy do nich otręby zbożowe, błonnik w nich zawarty najefektywniej chroni nas przed wystapieniem cukrzycy, a w samej chorobie najsilniej stabilizuje poziom cukru.
- produkty pełnoziarniste żytnie, brązowy i dziki ryż, jęczmień, owies, proso, orkisz, quinoa.
- warzywa o wysokiej zawartości błonnika: fasola (praktycznie wszystkie odmiany), jarmuż, kiełki, kalafior, brukselka, seler, brokuły, szpinak, szparagi, kapusta, bakłażan, pasternak.
- rośliny bogate w sterole, które stabilizują poziom cholesterolu, jest to o tyle ważne ponieważ cukrzyca jest chorobą zwiększającą ryzyko powikłań sercowych i wylewów. Do tych roślin zaliczamy soczewice, soje, groszek, orzechy i nasiona.
- przyjmownie produktów bogatych w magnez, na każde 100 mg magnezu obniża się ryzyko cukrzycy typu II o 15 %. Produkty zawierające magnez to migdały, jęczmień, gryka.
- cynamon, wśród niektórych badaczy budzi ciągle kontrowersje, choć badania wskazują, że nieco mniej niż łyżeczka dziennie pobudza produkcje receptorów insulinowych na powierzchni komórek, przeciwdziałając insulinooporności. Nie jest skuteczny w cukrzycy typu I.
- ocet, w szczególności ocet jabłkowy, który w godzinę od spożycia zwiększa wrażliwość komórek na insulinę o 34 %.
- ryby,orzechy, warzywa działają prewencyjnie w stosunku do insulinooporności.
- kawa czarna, jej dwie filiżanki dziennie zmniejszają ryzyko cukrzycy u kobiet.
Czego unikać:
- ziemniaki, ich codzienne spożywanie zwiększa ryzyko cukrzycy o 30 %.
- czerwone mięso, jest ono bardzo bogate w żelazo, wykazano jednak bezpośredni związek między wysokim stężeniem żelaza w organiźmie a insulinoopornością.
- produkty ubogie w błonnik, szczególnie płatki śniadaniowe.
- produkty skrobiowe – biały ryż, biały chleb, białe makarony, bagietki.
- słodkie napoje, słodycze.
- żywność zawierająca kwasy tłuszczowe trans.
- alkohol – dopuszczalna jest lampka czerwonego wina dziennie dla kobiet i dwie lamplki dla mężczyzn.
Proszę również zwrócić uwagę na fakt, że u osób z cukrzycą typu II, insulinooporność jest tym silniejsza, im większy jest deficyt witaminy D.

0

Proponuję z aktualnymi wynikami badań zgłosić się w pierwszej kolejności do lekarza pierwszego kontaktu. To on powinien ocenić co Pani dolega i zlecić dodatkowe badania, by potwierdzić, czy to cukrzyca, czy też nie. Nie jest powiedziane, że od razu będzie musiała Pani stosować insulinę. Proszę się skontaktować z lekarzem.
Pozdrawiam

0

Witam, niestety samo odstawienie słodyczy to jeszcze nie jest dieta, którą należy stosować w nadwadze czy otyłości oraz przy zaburzeniach gospodarki węglowodanowej takich jak u Pani, które de facto pozwalają rozpoznać cukrzycę, najprawdopodobniej typu 2. Najważniejsze jest zgłoszenie się w tej chwili do lekarza oraz dietetyka, który indywidualnie dla Pani ustali dietę. Zapraszam w tym celu na www.dietoterapia.waw.pl. Serdecznie pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty