Fakty o zdrowiu - Słabe wino też dobre
Witam, wszystkie produkty o niskim indeksie glikemicznym mogą obniżać apetyt, a wysokie zwiększać. Listę znajdzie Pani/Pan z pewnością w internecie. Nie ma jednak 100% pewności, że dieta oparta na indeksie glikemicznym będzie dla Pana/i najbardziej odpowiednia. Należałoby udać się do dietetyka i po wywiadzie dietetycznym ustawić odpowiedni jadłospis. Na każdego "działa" co innego. Pozdrawiam, Kamila Ziemann
Lista pokarmów jest długa i zależna indywidualnie od pacjenta. Zmniejszają apetyt pokarmy bogate w błonnik wskutek wypełnienia objętościowego żołądka, ostre przyprawy : ocet, chili itd. na ogół zwiększaja apetyt.
Witam Produkty które bym proponowała na zmniejszenie apetytu to:
Jabłko-zawiera sporo wody i błonnika, a więc nie powoduje nadmiernego tycia. Już samo chrupanie twardego jabłka powoduje, że czujemy się syci.
Orzechy ziemne-wystarczą ci dwie łyżki orzechów dziennie. Są w nich tłuszcze, białko i błonnik w proporcjach, które powodują ograniczenie apetytu.
Kasza gryczana-śmiało dodawaj ją do warzyw i ryb. Łatwo się nią nasycić na kilka godzin. Ważne, by nie polewać jej zawiesistymi sosami!
Brokuły-możesz jeść je w nieograniczonych ilościach, bo są niskokaloryczne. Dają uczucie sytości na dłużej, dzięki wysokiej zawartości błonnika.
Płatki owsiane-świetny pomysł na śniadanie. Zawierają najwięcej z produktów zbożowych błonnika, który stabilizuje poziom cukru i zmniejsza apetyt.Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty zmniejszają i zwiększają apetyt? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Układanie posiłków z produktami o wysokim IG – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Produkty przyspieszające odchudzanie – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Jaki powinien być próg indeksu na diecie o niskim indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Sposoby na zmniejszenie apetytu i uczucie sytości – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty wpływają na apetyt? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Kaloryczność posiłków a uczucie sytości – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Jakie produkty wykluczyć przy insulinooporności? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy podgrzewając owsiankę w mikrofali, wzrasta indeks glikemiczny płatków? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czym jest indeks glikemiczny? – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
artykuły
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Czym jest glikemia poposiłkowa?
U osób z prawidłową tolerancją glukozy poposiłkowa
Tak utrzymasz cukier w ryzach. Te 3 zasady warto zapamiętać
Chcesz uniknąć gwałtownych skoków cukru we krwi? W