Stres wpływa nieznacznie na wahania cukru we krwi. Z owocami ostrożnie, można zjeść grejfruta jako jedną z porcji owoców.
Pozdrawiam serdecznie
Stres powoduje podwyższenie się stężenia kortyzolu w organizmie - hormonu, który sprawia, że w komórkach tkanki tłuszczowej i mięśniowej zmniejsza się wrażliwość na insulinę, a dodatkowo stymuluje produkcję glukozy w wątrobie. Podwyższony poziom cukru we krwi aktywuje trzustkę do produkcji insuliny, która ma za zadanie obniżyć poziom glukozy we krwi. Natomiast w momencie stresu, nagłego czy też przewlekłego, podwyższa się stężenie kortyzolu. Komórki, do których powinny trafić cząsteczki glukozy, wykazują zwiększoną insulinooporność. Cukier nie może do nich trafić, utrzymuje się we krwi na wysokim poziomie. Odpowiadając na Pani pytanie, tak, stres wpływa na poziom cukru we krwi. Gejpfruty mają niski indeks glikemiczny, ale zalecamy spożywanie owoców raz dziennie.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Jednym z powszechnych komplikacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej jest polineuropatia cukrzycowa. Neuropatia może przebiegać skrycie lub ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy. Częstość występowania neuropatii cukrzycowej dotyczy do 90% wszystkich chorych na cukrzycę, a około 10% ma kliniczne objawy neuropatii jeszcze przed postawieniem rozpoznania cukrzycy.
Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.
Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli.
Witam,
stres wpływa w pewnym stopniu na poziom cukru we krwi. Grejpfruty mają dość niski indeks glikemiczny w porównaniu z innymi owocami jednak zaleca się maksymalnie jedna porcje owoców w ciągu dnia.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania prawidłowo dobraną dietą zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Tak, stres, a dokładnie kortyzol, który stępia wrażliwość komórek na insulinę może wpływać na poziom cukru we krwi. Grejpfruty są bezpiecznym owocem dla cukrzyka, warto je spożywać, ale w pierwszej połowie dnia i z dodatkiem produktu, który stabilizuje poziom cukru np. orzechy, migdały, sałatka warzywna.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie owoce może spożywać chora na cukrzycę typu 2? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie warzywa i owoce nie podnoszą cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy stres ma wpływ na podwyższenie cukru we krwi? – odpowiada Lek. Kalina Wysocka-Dubielecka
- Czy stres może wpływać na poziom cukru we krwi? – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Cukrzyca a spożywanie owoców – odpowiada Mgr Barbara Paluch
- Przyswajanie cukru zawartego w sokach w kartonie – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Czy chorzy na cukrzycę mogą jeść pomarańcze? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jedzenie owoców a podwyższony poziom glukozy – odpowiada Mgr Weronika Ornacka-Draba
- Jak obniżyć poziom cukru we krwi? – odpowiada Maciej Pawłowski
- Które produkty nie podnoszą poziomu cukru? – odpowiada Mgr Marianna Hall