Wyższy poziom cukru po śniadaniu u ciężarnej
Witam, jestem w 27 tc, stwierdzono u mnie cukrzycę ciążową (po obciążeniu 75 g glukozy wyniki są następujące: na czczo 89 mg/dl, po 1 h 84 mg/dl, po 2 h 221 mg/dl; HbA1c% - 5,30%; glukoza w moczu nieobecna), od ponad 2 tyg. nie jem białego pieczywa, wyeliminowałam cukry. W poradni diabetologicznej otrzymałam wskazówki dot. żywienia. W moim przypadku pieczywo razowe podwyższa mi poziom cukru (do ok. 172 mg/dl) - zastąpiłam je pieczywem pełnoziarnistym. Poziom cukru spadł.
Z tego co zdążyłam zaobserwować (od 7 dni badam poziom cukru), po śniadaniu cukier mam najwyższy, w granicach 139-144 (na czczo 77-81), na śniadanie pieczywo pełnoziarniste zamieniłam na chrupkie, to niestety nie obniża poziomu. Sprawdziłam, że jedząc dokładnie to samo na śniadanie i na kolację, poziom glukozy się różni (kolacja 93-117). Co mogę zrobić, żeby po śniadaniu zbić troszkę cukier? A może tak powinno być ? Proszę o poradę.