Wyższy poziom cukru po śniadaniu u ciężarnej

Witam, jestem w 27 tc, stwierdzono u mnie cukrzycę ciążową (po obciążeniu 75 g glukozy wyniki są następujące: na czczo 89 mg/dl, po 1 h 84 mg/dl, po 2 h 221 mg/dl; HbA1c% - 5,30%; glukoza w moczu nieobecna), od ponad 2 tyg. nie jem białego pieczywa, wyeliminowałam cukry. W poradni diabetologicznej otrzymałam wskazówki dot. żywienia. W moim przypadku pieczywo razowe podwyższa mi poziom cukru (do ok. 172 mg/dl) - zastąpiłam je pieczywem pełnoziarnistym. Poziom cukru spadł.

Z tego co zdążyłam zaobserwować (od 7 dni badam poziom cukru), po śniadaniu cukier mam najwyższy, w granicach 139-144 (na czczo 77-81), na śniadanie pieczywo pełnoziarniste zamieniłam na chrupkie, to niestety nie obniża poziomu. Sprawdziłam, że jedząc dokładnie to samo na śniadanie i na kolację, poziom glukozy się różni (kolacja 93-117). Co mogę zrobić, żeby po śniadaniu zbić troszkę cukier? A może tak powinno być ? Proszę o poradę.

KOBIETA ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,  

na szczęście Pani wyniki pomiarów poziomu cukru we krwi, także te po śniadaniu nie są aż tak groźne, jak Pani się obawia. Jest Pani w odmiennym stanie, zmienia się wiele w Pani metabolizmie. Nawet prawidłowo przebiegająca ciąża jest dużym obciążeniem dla organizmu przyszłej mamy. Pani świadomie sobie pomaga, stosując się do zaleceń lekarza i stosując dietę. Stres, zmartwienie także przyczynia się do wzrostu poziomu cukru we krwi przez zwiększoną sekrecję adrenaliny. Po urodzeniu dziecka wszystko wróci do normy.

Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty