Drobne przyjemności w diecie cukrzyka
Drożdże zawarte w grzybku tybetańskim nie mają zdolności do syntezy witaminy K - także nie są jej źródłem. Możlwiość przedawkowania witaminy K z dietą jest bardzo ograniczona, dlatego radziłabym skonsultować kwestię z lekarzem prowadzącym, gdyż zapewne ma ona podłoże medyczne nie związane z dietą.
Szanowna Pani,
Grzybek Tybetański nie będzie źródłem witaminy K, a możliwość przedawkowania tej witaminy z dietą jest bardzo niska. Radziłbym skonsultować się z lekarzem. Być może modyfikacji musi ulec dawka leku.
Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny
Poradnia Dietetyczna Świat Odżywiania
www.swiatodzywiania.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wpływ grzybka tybetańskiego na organizm – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Zakrzepica żył głębokich i wynik INR – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Zakrzepica a wyniki badania na białko – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Profilaktyczne przyjmowanie witaminy K2 – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Niedobór sodu, potasu oraz witamin F, B2 i B3 – odpowiada Natalia Ulewicz
- Zakrzepica szyjna i wynik INR – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Witamina K w pożywieniu – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Czy jest możliwość przedawkowania witamin z grupy B? – odpowiada Dr n. med. Anna Błażucka
- Czy możliwe jest przedawkowanie witaminy K1? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Czy przy zakrzepicy, można jeść zielone warzywa i spożywać chlorofil? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
Nie jesteś w stanie schudnąć? Powodem mogą być niedobory tych witamin
Bezskutecznie walczysz ze zbędnymi kilogramami? Pr
3 kluczowe witaminy, które zawiera mięso z indyka - sprawdź!
Artykuł sponsorowany Każdy z nas stara się w mi
Uważaj na żelki z witaminami. Nie można ich jeść garściami
Wszechobecna suplementacja Jeśli wierzyć reklamom