Drożdże zawarte w grzybku tybetańskim nie mają zdolności do syntezy witaminy K - także nie są jej źródłem. Możlwiość przedawkowania witaminy K z dietą jest bardzo ograniczona, dlatego radziłabym skonsultować kwestię z lekarzem prowadzącym, gdyż zapewne ma ona podłoże medyczne nie związane z dietą.
Szanowna Pani,
Grzybek Tybetański nie będzie źródłem witaminy K, a możliwość przedawkowania tej witaminy z dietą jest bardzo niska. Radziłbym skonsultować się z lekarzem. Być może modyfikacji musi ulec dawka leku.
Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny
Poradnia Dietetyczna Świat Odżywiania
www.swiatodzywiania.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zakrzepica żył głębokich a spożywanie potasu – odpowiada Dr n. med. Ryszard Magiera
- Zakrzepica szyjna i wynik INR – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Zapaleniu żył powierzchniowych a wynik d-dimerów – odpowiada Dr n. med. Diana Kupczyńska
- Epizod zakrzepicy żył powierzchownych – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
- Profilaktyczne przyjmowanie witaminy K2 – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Czy soja jest szkodliwa? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Czy na USG Dopplera można pomylić naderwany mięsień z zakrzepicą żył powierzchniowych? – odpowiada Dr n. med. Diana Kupczyńska
- Stosowane dożylne Heparyny a zakrzepica – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Zakrzepica a wyniki badania na białko – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Toczeń układowy a dieta – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Najlepszy duet. Warto suplementować razem
Przyjmowanie magnezu z witaminą D jest coraz częśc
"Biorą końskie dawki". Dewastują nerki, żołądek i trzustkę
Polacy garściami sięgają po rozmaite suplementy di
Za mało źle, za dużo też niedobrze. Uważaj z ich suplementacją
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak D,