Drożdże zawarte w grzybku tybetańskim nie mają zdolności do syntezy witaminy K - także nie są jej źródłem. Możlwiość przedawkowania witaminy K z dietą jest bardzo ograniczona, dlatego radziłabym skonsultować kwestię z lekarzem prowadzącym, gdyż zapewne ma ona podłoże medyczne nie związane z dietą.
Szanowna Pani,
Grzybek Tybetański nie będzie źródłem witaminy K, a możliwość przedawkowania tej witaminy z dietą jest bardzo niska. Radziłbym skonsultować się z lekarzem. Być może modyfikacji musi ulec dawka leku.
Z poważaniem,
mgr Sławomir Kula, dietetyk kliniczny
Poradnia Dietetyczna Świat Odżywiania
www.swiatodzywiania.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zakrzepica żył głębokich a spożywanie potasu – odpowiada Dr n. med. Ryszard Magiera
- Zakrzepica szyjna i wynik INR – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Zapaleniu żył powierzchniowych a wynik d-dimerów – odpowiada Dr n. med. Diana Kupczyńska
- Epizod zakrzepicy żył powierzchownych – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
- Profilaktyczne przyjmowanie witaminy K2 – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Czy soja jest szkodliwa? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Czy na USG Dopplera można pomylić naderwany mięsień z zakrzepicą żył powierzchniowych? – odpowiada Dr n. med. Diana Kupczyńska
- Stosowane dożylne Heparyny a zakrzepica – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Toczeń układowy a dieta – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaka dieta na wzmocnienie wzroku? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
6 składników szczęścia. Pomogą uchronić się przed depresją #ZdrowaPolka
Luty to miesiąc walki z depresją, plagą współczesn
Obrzęki na nogach to ważny sygnał wysyłany przez organizm. Nie bagatelizuj
Lato to doskonały czas, aby odsłonić swoje stopy.
Najlepszy moment na "doładowanie się". Witamina życia kluczowa jesienią
Choć za oknem jeszcze wakacyjna pogoda, czas beztr