Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam serdecznie,
Karob można używać zamiast kakao, także może Pani spróbować tego zamiennika.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wymioty u dziecka po wypiciu kakao - czy to może być alergia? – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Moje dziecko ma alergię na wszystko: jak mogę mu pomóc? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Badanie krwi w kierunku alergii u dzieci – odpowiada Renata GrzechociĹska
- Co może jeść półroczne dziecko z alergią? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Czy to jest alergia - objawy skórne wokół ust? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Śmierdzące i częste stolce u 1,5-rocznego dziecka – odpowiada Milena Lubowicz
- Podejrzenie alergii na mleko i jajka u 3-miesięcznego dziecka – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Alergia na białko - jakie ryby podawać dziecku? – odpowiada Lek. Anna Syrkiewicz
- Mleko HA przy lekkiej alergii – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Zaczerwieniony policzek mojego dziecka: czy to alergia? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
artykuły
Alergia pokarmowa u dzieci i niemowląt
Alergia pokarmowa (inaczej uczulenie) to indywidua
Alergia pokarmowa u niemowlaka - objawy, przyczyny i leczenie
Alergia pokarmowa u niemowlaka rozpoznawana jest c
Czy rodzice dzieci z alergiami pokarmowymi także są alergikami?
Szacuje się, że na alergię pokarmową cierpi 17 mil