Zapytaj lekarza

7 4 2 , 8 4 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Anemia u niemowlęcia

Witam. Proszę o interpretację wyników morfologii córki, która ma 8,5 miesiąca. WBC 8,O NORMA (3,8-10) RBC 3,67 (3,7-5,1) HGB 10,2 (12-16) HCT 29,9 (37-47) MCV 82 (80-99) MCH 27,8 (27-35) MCHC 34,1 (32-37) PLT 351 (150-400) ŻELAZO 32,4 (43-153). Córka waży 7,2 kg, a jej przyrosty miesięczne to 300 g. Czy to nie za mało? Córka urodziła się z wagą 2900. Czy córka ma anemię?

ponad rok temu

Odkryto nowe grupy krwi

Ciało człowieka cały czas zaskakuje. Dwie nowe grupy krwi, pokazują jak niewiele jeszcze wiemy na temat naszego organizmu. O tym, co nowe odkrycie niesie za sobą opowiadają dr Michał Sutkowski, lekarz rodzinny oraz Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam!
Stężenie hemoglobiny u Pani córki jest niższe niż dopuszczalna wartość normy, co oznacza, że ma ona anemię (nie jest to anemia dużego stopnia, gdyż niemowlęta w tym wieku fizjologicznie mają obniżone stężenie hemoglobiny we krwi). Wyniki badań wskazują, że niedokrwistość jest spowodowana niedoborem żelaza. Z niedoborem tym mogą być związane zbyt niskie przyrosty masy ciała u Pani córki. Przeciętnie miesięcznie niemowlę powinno przybywać na wadze ok. 600 g w pierwszym półroczu i ok. 500g w drugim półroczu życia. Z wynikami proszę udać się do pediatry, gdyż ewentualna suplementacja preparatami żelaza jest możliwa tylko na zalecenie lekarza.

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy