Dzieci często nadużywają babcinej i rodzicielskiej dobroci i próbują osiągnąć zamierzone cele różnymi sposobami. Wybrzydzanie jest dość powszechne, pojawia się mniej więcej między 3, a 4 rokiem życia. Już wtedy należy wprowadzać do jadłospisu dziecka systematycznie nowe produkty, poszerzając jego dotychczasową dietę oraz pozwalać mu na poznawanie nowych smaków. Jeżeli wnuczka będzie dostawać słodycze, to niestety nie ma co liczyć na szybką zmianę. Należałoby wprowadzić dziecku 4-5 posiłków dziennie o stałych porach. Żadnego podjadania. Zalecamy eliminacje słodyczy lub ich mocne ograniczenie. Nie podawać ich w postaci przekąsek, tylko np. co jakiś czas w postaci 4 posiłku, np. po obiedzie. Są one tylko i wyłącznie wypełniaczami. Nie dostarczają wartości odżywczej. Dodatkowo uczą Państwo również wnuczkę złych nawyków, które mogą skutkować w przyszłości nadwagą, później otyłością, a ta z kolei wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wielu chorób,w tym cukrzycy, insulinooporności, chorobami trzustki czy wątroby. Na początku, zarówno dla Państwa, jak i dla dziecka, okres ten może być wyjątkowo trudny, natomiast na pewno konsekwencja w działaniu przyniesie zamierzone efekty.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Brak apetytu u 3-letniego syna – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Brak odczuwania sytości po posiłkach – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Stosowanie diety i leków na grzybicę jelit – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Odmawianie jedzenia przez 19-miesięczne dziecko – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Spożywanie mleka w proszku w ciąży – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Planowanie ciąży przy niedowadze – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Możliwość picia kawy w ciąży – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Wprowadzanie nowych produktów do diety mamy karmiącej – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Napad głodu w weekend i wzdęty brzuch – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Zaburzenia metabolizmu i przybranie na wadze – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
artykuły
Mniej smalcu, więcej oliwy z oliwek. Jak zmieniło się nasze podejście do przyjemności z jedzenia?
Częściej sięgamy dziś po pieczywo pełnoziarnis
Test Zdrowia: Dieta Polaków. Zdaniem ekspertki rzeczywistość jest jeszcze gorsza niż wyniki badania
Chociaż Polska jest wiodącym producentem wielu war
Problem 422 milionów osób. Lekarz wskazuje, że ten nawyk do krok do rozwoju choroby
Cukrzyca typu 2 jest jedną z najbardziej rozpowsze