Mięso ekologiczne
Witam,
Dobrze zbilansowana dieta laktowegetariańska czy laktoowowegetariańska nie przyczynia się do obniżenia poziomu hemoglobiny i żelaza. Wręcz przeciwnie wielu naukowców udowadnia, że dieta laktoowowegetariańska jest najzdrowszym wariantem żywieniowym, który jeśli jest dobrze zbilansowany może wpłynąć na poprawę parametrów biochemicznych.
Wegetarianie powinni przede wszystkim mieć pewność, że wraz z dietą dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych wówczas jeśli wykluczamy zespoły złego wchłaniania nie powinno dochodzić do niedoborów.
Odpowiadając na Pani pytanie, nieprawdą jest, że organizm przyzwyczaja się do niedoborów żelaza i wyniki się polepszają.
Należy tak skomponować dietę aby nie dopuścić do niedoborów żelaza i pamiętać o tym, że żelazo najlepiej wchłania się w obecności witaminy C. Dodatkowo należy wziąć pod uwagę, że wysoka ilość błonnika i szczawiany utrudniają wchłanianie żelaza.
Pozdrawiam,
Kamila Kończak
http://www.activ-diet.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie soki owocowe najlepiej spożywać żeby przytyć? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Dieta dla wegetarianki z niedoborem żelaza – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Chciałabym zostać wegetarianką. Czy jest to możliwe, skoro do tej pory jadłam mięso? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Leczenie anemii spożywaniem mięsa – odpowiada Mgr Magdalena Antoniuk
- Okres a wegetarianizm – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Długotrwały niedobór żelaza a anemia – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy wegetarianizm rzeczywiście zwiększa ryzyko anemii? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Wegetarianizm i wysoki poziom żelaza – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek