Brak mięsa w jadłospisie a polepszenie wyników

Dzisiaj słyszałam takie stwierdzenie, że ktoś kto przeszedł na wegetarianizm dokładnie laktowegetarianizm no wiadomo na początku może mieć niedobory w wynikach krwi żelazo itd Ja np. mam minimalnie poniżej normy hemoglobinę. I teraz to o co mi chodzi. Usłyszałam, ze po dłuższym nie spożywaniu mięsa organizm przyzwyczaja się do mniejszych ilości np żelaza i słabego wchłaniania i wyniki się ,,polepszają" ... To prawda czy ktoś sobie wymyślił takie coś.
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Mięso ekologiczne

Witam,

Dobrze zbilansowana dieta laktowegetariańska czy laktoowowegetariańska nie przyczynia się do obniżenia poziomu hemoglobiny i żelaza. Wręcz przeciwnie wielu naukowców udowadnia, że dieta laktoowowegetariańska jest najzdrowszym wariantem żywieniowym, który jeśli jest dobrze zbilansowany może wpłynąć na poprawę parametrów biochemicznych.

Wegetarianie powinni przede wszystkim mieć pewność, że wraz z dietą dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych wówczas jeśli wykluczamy zespoły złego wchłaniania nie powinno dochodzić do niedoborów.

Odpowiadając na Pani pytanie, nieprawdą jest, że organizm przyzwyczaja się do niedoborów żelaza i wyniki się polepszają.
Należy tak skomponować dietę aby nie dopuścić do niedoborów żelaza i pamiętać o tym, że żelazo najlepiej wchłania się w obecności witaminy C. Dodatkowo należy wziąć pod uwagę, że wysoka ilość błonnika i szczawiany utrudniają wchłanianie żelaza.

Pozdrawiam,
Kamila Kończak
http://www.activ-diet.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty