Dzień dobry,
Temat jest bardzo rozległy i bardzo ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie bez przeprowadzonego wywiadu.
1. Należy wykluczyć z diety produkty cieżkostrawne ( smażone, strączkowe, rosliny krzyżowe)
2. Warzywa i owoce powinny być w formie gotowanej lub przetartej. Wyjątkiem jest sałata.
3. Ograniczać produkty po których Pan wie, ze Pan się źle czuje.
4. Do tego warto wprowadzić rozsądną suplementację, która będzie wspierała układ pokarmowy.
Zachęcam do konsultacji z dietetykiem.
Pozdrawiam serdecznie,
Zdrowie na Talerzu http://www.zdrowie-na-talerzu.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta po operacji jelita grubego – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Przewlekłe gazy oraz zespół jelita drażliwego – odpowiada Mgr Natalia Łasek
- Co należy jeść podczas zapalenia żołądka? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Dieta na refluks, Helicobacter i ostre zapalenie żołądka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Zapalenie jelita grubego i dieta po usunięciu jelita grubego – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy beta karoten należy ograniczyć w ciąży? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jakie owoce można jeść po OZT? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy w diecie wątrobowej można jeś buraki? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Dieta przy żółciowym zapaleniu żołądka – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Żywienie przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
artykuły
Co jeść, by nie marznąć jesienią? Produkty rozgrzewające od środka
Zmarznięte dłonie, chłód przenikający do kości i b
Popularny błąd w kuchni. Sprawia, że witamina C dosłownie znika z jedzenia
Warzywa miały być pełne witamin, ale część składni
Które jedzenie najwolniej się rozkłada w żołądku? Jak długo trawi się mięso, warzywa i owoce?
To, co zjadasz, może trawić się godzinami albo zni