Przyczyny refluksu są rożne i po dokładną diagnozę nalezy wybrac się do lekarza. Niezależnie od przyczyny refluksu należy spożywać żywność mozliwie jak najmniej przetworzoną, najlepiej rozdzielnie (produkty zbożowe i skrobiowe w innym posiłku niż mięso) - co ma za zadanie ułatwienie trawienia. Posiłki większe rano, im później tym mniejsze, do syta, ale bez przejadania się (również po to, by ułatwić trawienie) Dalej: woda i inne napoje powinny być pite między posiłkami, czyli nie popijamy posiłków. Warzywa najlepiej gotowane (zupy) . Warto też zwiekszyć wydzielanie soków żołądkowych przez zjadanie kwaśnych i gorzkich produktów, takich jak rukola, cytryna, grejpfrut, rzodkiewka. Unikanie produktów wysoko przetworzonych, piekarniczych, rzeczywiście potwierdzam. Są dla nas nienaturalne, powodują kłopoty z trawieniem, zaburzają równowagę kwasowo-zasadową. Alkohol jest ciężko strawny i podraznia sluzówkę. Tłuste, o ile nie jest to przetworzone tłusta wędlina, lecz porządny tłusty stek czy tłusta ryba - będzie ok, pod warunkiem, że będzie prawidłowa ilość soków trawiennych, czyli zaczynamy od rukoli, a potem może być stek. Zaczynamy od niewelkich ilości, stopniowo zwiększając. Chętnie wytłumaczę więcej szczegółów podczas konsultacji
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co można jeść przy refluksie żołądkowo-przełykowym? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Jak zwalczyć refluks? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Refluks krtaniowo-gardłowy w 3. trymestrze ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dieta dla osoby z refluksem – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Czego nie jeść przy refluksie? – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Dlaczego pomimo różnych diet nie mogę schuchnąć – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Wahania wagi przy refluksie dwunastniczo-żołądkowym – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Codzienne wymioty i ból żołądka u 22-latki – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Wymioty z flegmą a refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Łączenie składników w posiłkach – odpowiada Urszula Forenc