Łączenie składników w posiłkach

Witam , jakie jest Pani zdanie na temat nie łączenia ze sobą węglowodanów i białka w jednym posiłku ? Jak najlepiej łączyć posiłki ,aby dawały nam energię a nie dawaly uczucia ciezkosci i sennosci po posilku ? węglowodany złożone tłuszcze czy tłuszcze spowolnią trawienie węglowodanów ? Z góry dziękuję. Konrad
MĘŻCZYZNA, 21 LAT ponad rok temu

Nie ma jednoznacznych badań na ten temat, więc nie ma sensu prowadzić rozdzielnej diety.
Spadek energii powodują pokarmy bogate w tłuszcze, takie jak kotlet schabowy, tłuste mięsa, ciężkostrawne posiłki. Gdy połączymy je z ziemniakami i brakiem warzyw spadek energii mamy gwarantowany.

Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl

0

Najbardziej wartościowe posiłki to takie, które dostarczają jednocześnie wszystkie potrzebne składniki odżywcze, a więc węglowodany, tłuszcze i białka. Idealnie jest jeżeli rozkład tych składników w każdym posiłku jest zbliżony do tego jaki występuje w całodziennym żywieniu. Węglowodany złożone obniżają tempo trawienia tłuszczów i na odwrót, stąd dania pełnowartościowe cechują się niższym Indeksem Glikemicznym niż dania na bazie wyłącznie węglowodanów. Jeżeli ma Pan uczucie cieżkości oraz senności po posiłku dobrym rozwiązaniem mogłoby być spożywanie dań lekkostrawnych, a więc ogranczyć dania smażone, tłuste z wysoką zawartością błonnika. Częstsze, ale mniejsze posiłki sprawią, że układ trawienny nie będzie aż tak przeciążony, nie będzie zatem aż tak intensywnego odpływu krwi z górnych partii organizmu do jelit. To właśnie to intensywne ukrwirnir jelit w związku z trawieniem odpowiada za uczucie senności po posiłku.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty