Dzień dobry.
Tak, tłuszcze spowalniają trawienie węglowodanów. Reszta informacji w artykule: http://www.instytutzdrowegozywienia.pl/2014/12/co-jesc-na-diecie-niskoweglowodanowej.html
Pozdrawiam serdecznie
Nie ma jednoznacznych badań na ten temat, więc nie ma sensu prowadzić rozdzielnej diety.
Spadek energii powodują pokarmy bogate w tłuszcze, takie jak kotlet schabowy, tłuste mięsa, ciężkostrawne posiłki. Gdy połączymy je z ziemniakami i brakiem warzyw spadek energii mamy gwarantowany.
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl
Najbardziej wartościowe posiłki to takie, które dostarczają jednocześnie wszystkie potrzebne składniki odżywcze, a więc węglowodany, tłuszcze i białka. Idealnie jest jeżeli rozkład tych składników w każdym posiłku jest zbliżony do tego jaki występuje w całodziennym żywieniu. Węglowodany złożone obniżają tempo trawienia tłuszczów i na odwrót, stąd dania pełnowartościowe cechują się niższym Indeksem Glikemicznym niż dania na bazie wyłącznie węglowodanów. Jeżeli ma Pan uczucie cieżkości oraz senności po posiłku dobrym rozwiązaniem mogłoby być spożywanie dań lekkostrawnych, a więc ogranczyć dania smażone, tłuste z wysoką zawartością błonnika. Częstsze, ale mniejsze posiłki sprawią, że układ trawienny nie będzie aż tak przeciążony, nie będzie zatem aż tak intensywnego odpływu krwi z górnych partii organizmu do jelit. To właśnie to intensywne ukrwirnir jelit w związku z trawieniem odpowiada za uczucie senności po posiłku.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie pięciu posiłków dziennie – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Łączenie węglowodanów z białkiem – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Dieta a ćwiczenia na siłowni – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Łączenie różnych grup żywności w posiłkach – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Rozplanowanie posiłków przy obliczaniu BMI – odpowiada Ewa Kozłowska
- Zapotrzebowanie na składniki odżywcze dla 18-latki – odpowiada Roma Wojtewicz
- Ustalenie zapotrzebowania składników w diecie podczas ćwiczeń – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Zawartość białek i węglowodanów w diecie – odpowiada Natalia Ulewicz
- Pory posiłków dla 22-latki – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Łączenie tanich składników w odchudzaniu – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
artykuły
Tak utrzymasz cukier w ryzach. Te 3 zasady warto zapamiętać
Chcesz uniknąć gwałtownych skoków cukru we krwi? W
Czym jest glikemia poposiłkowa?
U osób z prawidłową tolerancją glukozy poposiłkowa
Zalega w jelitach godzinami. Zapychają, tworzą złogi, zwiększają ryzyko chorób
Proces trawienia Po posiłku możemy czuć się ocięża