Witam serdecznie,
Na początek warto się przyjrzeć Pani jadłospisowi i wyeliminować błędy. Proszę spożywać 5 posiłków dziennie w równomiernych odstępach czasu i stosować się do tych zasad systematycznie, jest to bardzo ważne. Przerwy między nimi powinny wynosić około 2,5 do 4 godzin. Warto spożywać węglowodany złożone - pieczywo z pełnego przemiału, brązowe ryże, makarony. Z kaszy jaglanej można przygotować mnóstwo zdrowych posiłków. Źródłem pełnowartościowego białka obok ryb są chude mięsa, wędliny, jaja. Ponadto proszę stosować w diecie tłuszcze roślinne oraz wprowadzić dużo warzyw. Niezbędna jest także odpowiednia podaż płynów - najlepiej wody mineralnej niegazowanej. Proszę również pamiętać o codziennej aktywności fizycznej - spacery lub ćwiczenia na basenie.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czym się różnią kasze, ryże, makarony ekologiczne od nieekologicznych? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dodatki do jogurtu naturalnego na diecie – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Odchudzanie w wieku 57 lat – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Efekty uboczne odchudzania – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Odchudzanie u 41-latki – odpowiada Mgr Dorota Brydacka
- Niedoczynność tarczycy i odchudzanie u 32-latka – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Czy płatki jaglane mają taką samą wartość odżywczą jak kasza jaglana? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Sposoby na przybranie na wadze – odpowiada Mgr inż. Natalia Klapińska
- Jakie ćwiczenia pomagają w odchudzaniu? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jak schudnąć i uniknąć efektu jojo? – odpowiada Anna Porada