Indeks glikemiczny
Osoby odchudzające się i cierpiące na cukrzycę powinny zwracać uwagę na indeks glikemiczny potraw. Co to jest? Jak to określić? Obejrzyj filmik i dowiedz się więcej o indeksie glikemicznym.
Witam Panią
Dieta rozdzielna, o której Pani pisze, nie ma uzasadnienia naukowego. Układ pokarmowy człowieka nie jest nastawiony na trawienie wyłącznie pojedynczych składników pokarmowych, dlatego spożywanie w jednym posiłku produktów węglowodanowych i białkowych jest prawidłowe.
Istotne jest, aby dieta była prawidłowo zbilansowana, charakteryzowała się prawidłowymi proporcjami między ilością warzyw i owoców a produktami pochodzenia zwierzęcego.
Pozdrawiam
Dzień Dobry,
łączenie białka i węglowodanów w jednym posiłku jest jak najbardziej prawidłowe. To prawda, że składniki pokarmowe są trawione na różnych etapach przewodu pokarmowego, jednak nie wymaga to oddzielnego spożywania każdego z nich.
Pozdrawiam serdecznie,
mgr Natalia Główka
www.nutricus.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy łączenie białek z tłuszczami szkodzi? – odpowiada Mgr Natalia Główka
- Zawartość białek i węglowodanów w diecie – odpowiada Natalia Ulewicz
- Czy można jeść owsiankę z owocami? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Codzienna dawka węglowodanów, białek i tłuszczy – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy błonnik należy zaliczać do węglowodanów? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Skutki uboczne diety wykluczającej węglowodany – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Wpływ surowej kaszy gryczanej na organizm – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy mój sposób odżywiania i tryb życia są prawidłowe? Czy zagwarantują mi one utrzymanie prawidłowej wagi? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Produkty żywnościowe zapewniające uczucie sytości – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Dieta na zwiększenie masy ciała – odpowiada Mgr Anna Zientalska