Witam Panią
Dieta rozdzielna, o której Pani pisze, nie ma uzasadnienia naukowego. Układ pokarmowy człowieka nie jest nastawiony na trawienie wyłącznie pojedynczych składników pokarmowych, dlatego spożywanie w jednym posiłku produktów węglowodanowych i białkowych jest prawidłowe.
Istotne jest, aby dieta była prawidłowo zbilansowana, charakteryzowała się prawidłowymi proporcjami między ilością warzyw i owoców a produktami pochodzenia zwierzęcego.
Pozdrawiam
Dzień Dobry,
łączenie białka i węglowodanów w jednym posiłku jest jak najbardziej prawidłowe. To prawda, że składniki pokarmowe są trawione na różnych etapach przewodu pokarmowego, jednak nie wymaga to oddzielnego spożywania każdego z nich.
Pozdrawiam serdecznie,
mgr Natalia Główka
www.nutricus.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy łączenie białek z tłuszczami szkodzi? – odpowiada Mgr Natalia Główka
- Czy można jeść owsiankę z owocami? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Zawartość białek i węglowodanów w diecie – odpowiada Natalia Ulewicz
- Codzienna dawka węglowodanów, białek i tłuszczy – odpowiada Ewa Kozłowska
- Łączenie składników w posiłkach – odpowiada Urszula Forenc
- Jakie powinny być proporcje spożywania węglowodanów, białka, tłuszczy w diecie 1000-1200 kcal? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Suplementy w postaci węglowodanów a treningi na siłowni – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Jak rozłożyć węglowodany i białka w diecie? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Łączenie pomidorów i sera – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Kto decyduje o stosowaniu białek na masę u sportowca? – odpowiada Mgr Barbara Wójcik