Łączenie pomidorów i sera

Witam. Podobno nie wolno łączyć pomidorów i sera, bo kwasy (cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy i kumarynowy) w pomidorach, łączą się z wapniem zawartym w serze powodując powstanie nierozpuszczalnych kryształków. Te odkładają się w stawach, wywołując silne bóle." Czy potwierdzają to badania naukowe? Czy przetwory (sok/koncentrat pomidorowy) też ma takie działanie? Nie łączyć z twarogiem, czy również z serem żółtym (który ma więcej wapnia) i innymi produktami z wapniem, np jogurt? Pozdrawiam, M
KOBIETA, 31 LAT ponad rok temu

Witam
takie zestawienie jest niewłaściwe tylko i wyłącznie u osób z dną moczanową, czyli nie przetwarzaniem moczanów zawartych min w takich mieszankach. Osoby zdrowe mogą spożywać tego typu połączenia składników spożywczych.
Beyer-Wygońska Sylwia

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Nie słyszałam o takich badaniach, wapń nie wchłania się w jelitach w postaci kryształków tylko jako oddzielny pierwiastek więc nie może odkładać się w takiej postaci w stawach, a jeżeli przybierze postać nierozpuszczalnych kryształków w przewodzie pokarmowym to się nie wchłonie do organizmu. Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty