Witam.
Podobno nie wolno łączyć pomidorów i sera, bo kwasy (cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy i kumarynowy) w pomidorach, łączą się z wapniem zawartym w serze powodując powstanie nierozpuszczalnych kryształków. Te odkładają się w stawach, wywołując silne bóle."
Czy potwierdzają to badania naukowe? Czy przetwory (sok/koncentrat pomidorowy) też ma takie działanie? Nie łączyć z twarogiem, czy również z serem żółtym (który ma więcej wapnia) i innymi produktami z wapniem, np jogurt?
Pozdrawiam,
M
Witam
takie zestawienie jest niewłaściwe tylko i wyłącznie u osób z dną moczanową, czyli nie przetwarzaniem moczanów zawartych min w takich mieszankach. Osoby zdrowe mogą spożywać tego typu połączenia składników spożywczych.
Beyer-Wygońska Sylwia
Nie słyszałam o takich badaniach, wapń nie wchłania się w jelitach w postaci kryształków tylko jako oddzielny pierwiastek więc nie może odkładać się w takiej postaci w stawach, a jeżeli przybierze postać nierozpuszczalnych kryształków w przewodzie pokarmowym to się nie wchłonie do organizmu. Pozdrawiam.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy można łączyć pomidor z serem? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czy połączenie pomidorów i białego sera jest zdrowe? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Łączenie pomidorów z twarogiem – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak łączyć warzywa? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Ocet jabłkowy na odchudzanie a zdrowie – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Jaką dietę stosować po złamaniu kości biodrowej? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie pokarmy powinny jeść osoby cierpiące na kamicę szczawianowo-wapniową? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Co jeść aby uniknąć kamicy fosforanowej? – odpowiada Mgr inż. Robert Lipert
- Co jeść, gdy zdiagnozowano u nas kamicę szczawianową? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Odchudzanie a spożywanie mieszanki warzyw na patelnię – odpowiada Mgr Jagoda Podkowska