W czym szkodzi nadmiar węglowodanów?

W czym szkodzi nadmiar węglowodanów? Czy nadmiar węglowodanów złożonych jest również szkodliwy?
KOBIETA, 34 LAT ponad rok temu

Organizm potrzebuje regularnych dostaw nie tylko energii, ale także składników odżywczych mających charakter budulcowy i regulujący. Dlatego też za proporcje optymalne do zaspokojenia wszystkich potrzeb uważa się takie, w których 10-15% energii pochodzi z białka, 20-25% z tłuszczu i resztę stanowią węglowodany. Jeżeli zdecyduję się Pani na objęcie któregoś z tych składników na korzyść węglowodanów organizm nie będzie mógł prawidłowo funkcjonować i w konsekwencji może to doprowadzić do zaburzeń metabolicznych. Jeżeli natomiast zdecyduję się Pani oprócz swojej bazowej kalorycznosci dołożyć węglowodany będzie Pani miała nadwyżkę energetyczną, która odłoży się w formie tkanki tłuszczowej.

0

Witam Panią,

Niestety ,,nadmiar wszystkiego'' jest szkodliwy dla naszego zdrowia. We wszystkim należy zachować umiar. Węglowodany złożone mimo, że korzystnie wpływają na nasze zdrowie i sa głównym źródłem energii to spożywane w nadmiarze przyczyniają się do odkładania się tkanki tłuszczowej i do wzrostu wagi ciała.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty