Organizm potrzebuje regularnych dostaw nie tylko energii, ale także składników odżywczych mających charakter budulcowy i regulujący. Dlatego też za proporcje optymalne do zaspokojenia wszystkich potrzeb uważa się takie, w których 10-15% energii pochodzi z białka, 20-25% z tłuszczu i resztę stanowią węglowodany. Jeżeli zdecyduję się Pani na objęcie któregoś z tych składników na korzyść węglowodanów organizm nie będzie mógł prawidłowo funkcjonować i w konsekwencji może to doprowadzić do zaburzeń metabolicznych. Jeżeli natomiast zdecyduję się Pani oprócz swojej bazowej kalorycznosci dołożyć węglowodany będzie Pani miała nadwyżkę energetyczną, która odłoży się w formie tkanki tłuszczowej.
Witam Panią,
Niestety ,,nadmiar wszystkiego'' jest szkodliwy dla naszego zdrowia. We wszystkim należy zachować umiar. Węglowodany złożone mimo, że korzystnie wpływają na nasze zdrowie i sa głównym źródłem energii to spożywane w nadmiarze przyczyniają się do odkładania się tkanki tłuszczowej i do wzrostu wagi ciała.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy kalorie skracają życie? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Przyczyna zwiększonego apetytu – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Niedowaga a nadmiar białka – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czym można zastąpić słodycze? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak zmniejszyć ten apetyt na węglowodany? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wpływ nadmiaru węglowodanów na zwiększony stres – odpowiada Mgr Anna Zientalska
- Ćwiczenia a problemy ze spadkiem wagi – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Węglowodany złożone a utrata wagi – odpowiada Roma Wojtewicz
- Węglowodany w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Estera Durbacz
- Dieta niskowęglowodanowa dla 35-latka – odpowiada Mgr inż. Justyna Bas
artykuły
Węglowodany - podział, rodzaj, zapotrzebowanie. Czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa?
Węglowodany, potocznie zwane cukrami, to w rzeczyw
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Wchłanianie produktów trawienia - gdzie i jak przebiega proces?
Wchłanianie produktów trawienia, czyli transport r