Racjonalne odżywianie powinno odbywać się właśnie wg. zasady, aby zjadać 4-5 posiłków w ciągu dnia w odstępach 3-4h.
Śniadanie powinno pokrywać 25% dziennego zapotrzebowania na energię, II śniadanie/ lunch 10-15%, obiad 30-35%, podwieczorek 10%, kolacja 20%. Czasem proporcje rozkładu posiłków w ciągu dnia musimy zmieniać ze względu na fakt, iż zwyczajnie nie jesteśmy wstanie zjeść obiadu o godz. 13-15 w pracy.
Jeśli chodzi o rozkład składników odżywczych to powinien on wyglądać następująco:
węglowodany (głównie złożone) powinny dostarczać 55-75% energii, białka powinny stanowić 10-15% dostarczanej energii, a tłuszcze 15-30%. Zarówno 1g białek jak i węglowodanów dostarcza 4kcal, a 1g tłuszczów 9kcal. Nie jestem wstanie podać ile w gramach dziennie należy spożywać, ponieważ jest to zależne od płci, wieki, rodzaju aktywności fizycznej i zawodowej, także od stanu zdrowia.
Z podanych przeze zapotrzebowań na dane składniki, jasno wynika, że każdy z nich nie stanowi 1/3 wartości diety.
Zakładając, że dieta dostarczy 2000kcal węglowodany powinny stanowić 275-375g, białka 50-75g, a tłuszcze 33-67g.
Zauważamy zatem, że największą część diety stanowią węglowodany powinny być one złożone, a więc pieczywo z pełnego przemiału, kasz, makarony pełnoziarniste, ryż brązowy, ale także warzywa, nasiona roślin strączkowych.
Proszę pamiętać, że podana kaloryczność diety 2000kcal to tylko przykład i ilość dostarczanych kalorii należy dopasować do swojego życia i stanu zdrowia.
Witam, proszę nie koncentrować się na liczeniu kalorii, bardziej wartościowym jest jakość produktów i ładunek glikemiczny ( nie indeks glikemiczny). Dieta powinna stanowić prewencję chorób cywilizacyjnych co za tym idzie, powinna regulować poziom cholesterolu, ciśnienia krwi, obniżać stężenie czynników prozapalnych, oszczędzać dynamikę pracy naszych narzadów. Proponuję więc 3 posiłki dziennie, zbilansowane, co zapewnia oszczędną pracę trzustki (prewencja cukrzycy typu drugiego), zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, proponuje w codziennej diecie: 40-50% weglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15-20% białka. Przeliczanie kalorii może być nieco złudne, ponieważ każdy z nas ma inną podstawową przemianę materii, do dokładnego obliczenie jej nie wystarczy standartowy wzór 20kcal/kg, proszę zachować zdrowy rozsądek i wsłuchać się w swój organizm, pozdrawiam
Witam
Rzeczywiście powinno spożywać się pięć, ale małych objętościowo posiłków. Powinny być spożywane w przerwach 3-4 godz. Dzięki temu regulujemy nasz metabolizm i przyśpieszamy przemianę materii. Co do objętości i wagi tych produktów jest to kwestia bardzo indywidualna, zależy od masy ciała, zapotrzebowania energetycznego, tego ile kalorii powinno sie spożywać. Dla jednej osoby porcja będzie 2 kromki chleba, ale już dla mężczyzny pracującego fizycznie porcja to będzie 4 -5 kromek. Proszę skupić się raczej na tym, aby w każdym posiłku były zachowane te proporcję, a wielkość porcji dostosować tak, aby czuć się sytym, ale nie przejedzonym - wtedy nadmiar kalorii nie będzie odkładał się w postaci tkanki tłuszczowej.
Witam, niezupełnie tak jest, ze każdy ze składników to 1/3 posiłku, bo przede wszystkim trzymamy się ogólnych zaleceń, z których wynika, ze węglowodany powinny dostarczać ok 50-55% energii, białka 15-20% energii, tłuszcze pozostałą część energii, a wielkość porcji zależy od kaloryczności ustalanej indywidualnie.
Zapraszam na www.dietoterapia.waw.pl. Serdecznie pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak jeść przy cukrzycy? – odpowiada Lek. Izabela Brym
- Łączenie składników w posiłkach – odpowiada Urszula Forenc
- Ile tłuszczu, białka itd. spożywać dziennie? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jaki podział kaloryczny powinnam przyjmować? – odpowiada Mgr Monika Wrzos
- Odpowiednia ilość węglowodanów dla 18-latki – odpowiada Roma Wojtewicz
- Zapotrzebowanie kaloryczne dla 16-latka przy niskiej aktywności fizycznej – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Ile posiłków powinnam spożywać dziennie? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jakie powinny być proporcje spożywania węglowodanów, białka, tłuszczy w diecie 1000-1200 kcal? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Rozplanowanie węglowodanów w diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Podaż białka, tłuszczu i węglowodanów na diecie redukcyjnej 1500-1600 kcal – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
artykuły
Dieta dla cukrzyków typu 1 - zasady. Co można jeść?
Dieta w cukrzycy typu 1 oparta jest na tzw. wymien
3 najważniejsze fakty dotyczące żywienia rocznego dziecka. O tym musi wiedzieć każdy rodzic
Artykuł sponsorowany Nutricia Dziecko, które ukoń
Dieta cukrzycowa - rola, charakterystyka, składniki, czego unikać, jadłospis, zdrowe przekąski
Dieta cukrzycowa jest specjalnie ułożonym planem,