Zapytaj lekarza

7 4 0 , 1 5 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Co mówią moje badania hormonów?

Witam proszę o interpretację wyników tsh 0.701ulU/m, t3 6.01 oraz t4 13.37 mam 35 lat ostatnio bardzo nerwowa tyje raz chudne ogólnie zmęczenie cały czas
KOBIETA, 35 LAT 8 miesięcy temu

Badania krwi - erytrocyty

Erytrocyty to krwinki czerwone i są podstawowym składnik morfologiczny krwi. Pełnią ważną rolę w wymianie gazowej niezbędnej w naszym życiu. Ich ilość zależy od wieku i wielu innych czynników. Dowiedz się czy twoje wyniki są prawidłowe.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam,

normy dla TSH są dosyć szerokie – 0,32-5,00 mU/l, natomiast wartości referencyjne dla fT4 to 10-25 pmol/l (8-20 ng/l), a dla fT3 2,25-6 pmol/l (1,5-4 ng/l). Odsyłam do artykułu: https://portal.abczdrowie.pl/normy-tsh-charakterystyka-badania-kiedy-wykonac-badanie-normy.

Niewykluczone, że obniżony poziom TSH w Pani przypadku oznacza nadczynność tarczycy, choć interpretacji wyników powinien dokonać lekarz zlecający badanie. Przy niskim poziomie TSH współwystępują w takiej sytuacji podniesione wartości dla hormonów fT3 i fT4. Więcej o nadczynności tarczycy przeczyta Pani w tym materiale: https://portal.abczdrowie.pl/objawy-nadczynnosci-tarczycy-najczestsze-symptomy-przyczyny-choroby.

Schorzenie to może sygnalizować chorobę Gravesa-Basedowa, która jest chorobą autoimmunologiczną, w przebiegu której wytwarzanie przeciwciał TRAb powoduje wzmożoną produkcję hormonów tarczycy. Jeśli jest Pani zainteresowana, to szerzej o tym problemie traktuje nasz artykuł: https://portal.abczdrowie.pl/choroba-gravesa-basedowa.



Zachęcam także do zapoznania się z materiałem omawiającym badania hormonalne tarczycy: https://portal.abczdrowie.pl/badanie-hormonow-tarczycy.



Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy