W Pani przypadku nie da się stwierdzić z całą pewnością, który kierunek diagnostyki okaże się słuszny. Wdrożenie diety da Pani obraz tego, czy dolegliwości są spowodowane nietolerancją określonych składników pokarmowych. Jednak jeżeli zdecyduje się Pani na robienie badań, które są potrzebne do diagnostyki celiakii, to najlepiej robić je po kilku tygodniach stosowania „zwykłego” sposobu odżywiania. Należy się również liczyć z tym, że w przypadku nietolerancji pokarmowej „czasochłonna dieta” stanie się Pani codziennością. Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy na tej podstawie można zupełnie wykluczyć celiakię? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Czy możliwa jest nietolerancja glutenu u 36-latki? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Interpretacja wyników przy podejrzeniu celiakii – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak zdiagnozować alergię pokarmową? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Czy to oznacza, że mam zaprzestać jedzenia glutenu oraz pszenicy? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak można potwierdzić alergię na gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Czy takie badania krwi u 28-latka wystarczą? – odpowiada Mgr Barbara Porębska www.przeciwwaga.pl
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby sprawdzić czy jestem uczulona na gluten? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Proszę o rozpoznanie wyników 23-latki – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie można wykonać badania wykrywające nietolerancję glutenu? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
artykuły
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten
Zwiększa ryzyko raka jelita cienkiego i zaburzeń psychicznych. "Straszne konsekwencje"
Prof. Stachowska dzieli się historią swojego pacje