Przy niestrawności bardzo istotna jest kompozycja posiłków, a także sposób i częstotliwość ich spożywania. Najlepiej jeść małe porcje, co 1,5h nie spiesząc się (tak by nie połykać więcej powietrza niż jedzenia).
Do diety należy włączyć produkty lekkostrawne: chude mięso i wędliny, kisiele, budynie, galaretki, kaszę manną, kaszkę kukurydzianą, ryż, twaróg, gotowane warzywa, pieczone lub tarte jabłka, jagody, banany. W kuchni należy stosować łagodne przyprawy: koper, pietruszkę, majeranek.
Na niestrawność pomaga mięta pieprzowa, dziurawiec, nasiona kolendry, kminek i koper włoski oraz korzeń imbiru (najlepiej świeży). Napary przygotowywane z ziół oraz przypraw pomagają łagodzić objawy niestrawności.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak poprawić apetyt podczas stosowania tego leku? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy na diecie odchudzającej można spożywać przyprawy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie zioła mogą pomóc w diecie redukcyjnej? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Na ile przed badaniem kału na helicobacter pylori trzeba odłożyć inhibitory pompy protonowej typu polprazol i lek ranigast i zioła? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- O czym świadczy niestrawność po operacji stawu biodrowego? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy kuracja oczyszczająca polegająca na wypicu połowy szklanki oleju jest bezpieczna? – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Produkty bogate w przeciwutleniacze – odpowiada Roma Wojtewicz
- Wymioty z flegmą a refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Ból gardła wywołany refluksem żołądkowo-przełykowym – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Uporczywa niestrawność – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski