Przy niestrawności bardzo istotna jest kompozycja posiłków, a także sposób i częstotliwość ich spożywania. Najlepiej jeść małe porcje, co 1,5h nie spiesząc się (tak by nie połykać więcej powietrza niż jedzenia).
Do diety należy włączyć produkty lekkostrawne: chude mięso i wędliny, kisiele, budynie, galaretki, kaszę manną, kaszkę kukurydzianą, ryż, twaróg, gotowane warzywa, pieczone lub tarte jabłka, jagody, banany. W kuchni należy stosować łagodne przyprawy: koper, pietruszkę, majeranek.
Na niestrawność pomaga mięta pieprzowa, dziurawiec, nasiona kolendry, kminek i koper włoski oraz korzeń imbiru (najlepiej świeży). Napary przygotowywane z ziół oraz przypraw pomagają łagodzić objawy niestrawności.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty