Uporczywa niestrawność

Dzień dobry! Mam 36 lat. Od 4 lat dręczą mnie niestrawności (zgaga, odbijanie, czasami biegunki), przy czym od około roku objawy te nasiliły się. Biegunki pojawiają się prawie po każdym posiłku (bardzo wodniste), nawet 3-5 razy dziennie, ból brzucha - często kłucie w prawym podżebrzu lub w środkowej części brzucha, kruczenie i przelewanie w brzuchu, głośne i częste odbijanie, śluz w kale, uczucie niepełnego wypróżnienia. Dodam, że na brak apetytu nie narzekam, nie tracę na wadzę, nie zauważyłem krwi podczas wypróżnień. Staram się dbać o zdrowie, codziennie ćwiczę w lesie, piję herbatę z miodem, jem czosnek, jabłka. Czy to, co jem może zaostrzać objawy? Co zrobić, by biegunki ustąpiły? Czy objawy te mogą wskazywać na raka jelita bądź innego narządu? Czy to tylko zespół jelita nadwrażliwego? Dodam, że ponad 5 lat temu miałem wycięty woreczek żółciowy. Pozdrawiam.

MĘŻCZYZNA, 37 LAT ponad rok temu

Witam!
Opisane objawy mogą sugerować wiele przyczyn, m.in. zespół jelita drażliwego. Aby można było postawić takie rozpoznanie konieczne jest wykluczenie organicznych zmian w jelicie np. nowotworu. W tym celu konieczne jest przeprowadzenie badania fizykalnego i wykonanie ewentualnych badań dodatkowych tj. kał na krew utajoną, kolonoskopia, USG jamy brzusznej, amylaza, aminotransferazy, bilirubina. Proponuję skonsultować problem z gastroenterologiem w celu przeprowadzenia diagnostyki oraz zlecenie odpowiedniego leczenia - czasami sama dieta bywa nie wystarczająca w tym zespole. Jeśli chodzi o dietę w postaci biegunkowej zespołu jelita drażliwego to uważa się, że produktami zalecanymi są:
- mleko i śmietanka (gdy nie ma nietolerancji na laktozę) rozcieńczone soki owocowe i warzywne, słaba kawa zabielona, słaba herbata, kawa zbożowa;
- biały chleb pszenny, bułki, drobne makarony, kaszka pszenna, ryż łuskany, biszkopty, petit beure;
- miód pszczeli, galaretki owocowe, kisiele, budynie, lody (bez nietolerancji na laktozę), landrynki, miód;
- mus z jabłek, owoce pestkowe przecierane, banany, owoce cytrusowe;
- sól, cukier, kminek, pietruszka, kwasek cytrynowy, sok z cytryny;
- cielęcina, wołowina (chuda), indyk, kurczak, królik, chude ryby gotowane (dorsz, sandacz);
- szynka bez tłuszczu, polędwica, parówki delikatesowe;
- chudy rosół na mięsie, buliony, zupy z przecierów warzywnych;
- masło, margaryny miękkie;
- marchew, sałata, ziemniaki (puree), rzodkiewki, pomidory (bez skórki), ogórki (bez skórki, jeżeli są tolerowane);
- jajko na miękko;
- twaróg i sery topione o niskiej zawartości tłuszczu (przy braku nietolerancji na laktozę).
Produkty niezalecane to:
- mleko, kefir, jogurt (przy nietolerancji na laktozę) mocna kawa i herbata, napoje alkoholowe;
- pieczywo ciemne, pieczywo razowe, chleb z dodatkiem błonnika, ziaren i otrąb, tłuste pieczywo cukiernicze;
- czekolada, bita śmietana, ciastka i cukierki z dodatkiem czekolady, orzechy, konfitury z owoców pestkowych;
- owoce pestkowe nie przecierane (truskawki, maliny, porzeczki) morele, śliwki, gruszki, ananasy;
- przyprawy korzenne, musztarda, chrzan, curry, chili, pieprz, papryka;
- tłuste mięso wołowe, wieprzowina, baranina, tłusty drób - gęś, kaczka, podroby, dziczyzna;
- wszystkie inne tłuste i mocno wędzone gatunki kiełbas, wędlin, pasztety;
- zupy zabielane, zasmażane, o dużej zawartości warzyw i kasz;
- jajko na miękko;
- smalec, łój, słonina, margaryny twarde, masło topione;
- wszelkie warzywa o dużej zawartości błonnika, (warzywa kapustne, buraki, brukselka, kalafior, groszek, warzywa strączkowe suche, świeża fasolka, kalarepa;
- jajka gotowane na twardo, oraz nadmierne spożycie żółtek;
- tłuste sery żółte i topione.
Dieta powinna być dobrana indywidualnie, ale czasami konieczne jest stosowanie leków. Zachęcam do wizyty u wymienionego specjalisty.

Pozdrawiam serdecznie!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty