Witam!
Opisane objawy mogą sugerować wiele przyczyn, m.in. zespół jelita drażliwego. Aby można było postawić takie rozpoznanie konieczne jest wykluczenie organicznych zmian w jelicie np. nowotworu. W tym celu konieczne jest przeprowadzenie badania fizykalnego i wykonanie ewentualnych badań dodatkowych tj. kał na krew utajoną, kolonoskopia, USG jamy brzusznej, amylaza, aminotransferazy, bilirubina. Proponuję skonsultować problem z gastroenterologiem w celu przeprowadzenia diagnostyki oraz zlecenie odpowiedniego leczenia - czasami sama dieta bywa nie wystarczająca w tym zespole. Jeśli chodzi o dietę w postaci biegunkowej zespołu jelita drażliwego to uważa się, że produktami zalecanymi są:
- mleko i śmietanka (gdy nie ma nietolerancji na laktozę) rozcieńczone soki owocowe i warzywne, słaba kawa zabielona, słaba herbata, kawa zbożowa;
- biały chleb pszenny, bułki, drobne makarony, kaszka pszenna, ryż łuskany, biszkopty, petit beure;
- miód pszczeli, galaretki owocowe, kisiele, budynie, lody (bez nietolerancji na laktozę), landrynki, miód;
- mus z jabłek, owoce pestkowe przecierane, banany, owoce cytrusowe;
- sól, cukier, kminek, pietruszka, kwasek cytrynowy, sok z cytryny;
- cielęcina, wołowina (chuda), indyk, kurczak, królik, chude ryby gotowane (dorsz, sandacz);
- szynka bez tłuszczu, polędwica, parówki delikatesowe;
- chudy rosół na mięsie, buliony, zupy z przecierów warzywnych;
- masło, margaryny miękkie;
- marchew, sałata, ziemniaki (puree), rzodkiewki, pomidory (bez skórki), ogórki (bez skórki, jeżeli są tolerowane);
- jajko na miękko;
- twaróg i sery topione o niskiej zawartości tłuszczu (przy braku nietolerancji na laktozę).
Produkty niezalecane to:
- mleko, kefir, jogurt (przy nietolerancji na laktozę) mocna kawa i herbata, napoje alkoholowe;
- pieczywo ciemne, pieczywo razowe, chleb z dodatkiem błonnika, ziaren i otrąb, tłuste pieczywo cukiernicze;
- czekolada, bita śmietana, ciastka i cukierki z dodatkiem czekolady, orzechy, konfitury z owoców pestkowych;
- owoce pestkowe nie przecierane (truskawki, maliny, porzeczki) morele, śliwki, gruszki, ananasy;
- przyprawy korzenne, musztarda, chrzan, curry, chili, pieprz, papryka;
- tłuste mięso wołowe, wieprzowina, baranina, tłusty drób - gęś, kaczka, podroby, dziczyzna;
- wszystkie inne tłuste i mocno wędzone gatunki kiełbas, wędlin, pasztety;
- zupy zabielane, zasmażane, o dużej zawartości warzyw i kasz;
- jajko na miękko;
- smalec, łój, słonina, margaryny twarde, masło topione;
- wszelkie warzywa o dużej zawartości błonnika, (warzywa kapustne, buraki, brukselka, kalafior, groszek, warzywa strączkowe suche, świeża fasolka, kalarepa;
- jajka gotowane na twardo, oraz nadmierne spożycie żółtek;
- tłuste sery żółte i topione.
Dieta powinna być dobrana indywidualnie, ale czasami konieczne jest stosowanie leków. Zachęcam do wizyty u wymienionego specjalisty.
Pozdrawiam serdecznie!