Witam! Zaparcia mogą być powodowane przez wiele czynników, są to między innymi: niska aktywność fizyczna, dieta uboga w płyny i błonnik (znajdujący się w warzywach i produktach pełnoziarnistych tj.ryż brązowy, pieczywo razowe, makaron razowy, płatki owsiane). PRODUKTY ZAPIERAJĄCE, czyli produkty powodujące spadek perystaltyki jelit to:mocna herbata bez cukru, napar z suszonych czarnych jagód, czerwone wytrawne wino, kakao na wodzie (zawiera teobrominę, która mocno zapiera),tarte jabłko, marchew gotowana, czarne porzeczki, gruszki, borówki, banany, dynia (owoce i warzywa bogate w garbniki i pektyny), kisiele, żelatyna, galaretka, suchary. Pozdrawiam, Patrycja Sankowska

0

Witam,
O zaparciu mówimy wtedy kiedy całkowite wypróżnienie występuje rzadziej niż 3 razy w tygodniu, a stolec oddawany jest z wysiłkiem lub jeśli między wypróżnieniami upływa więcej niż 48 godzin.
PRZYCZYNY: niedobór płynów, dieta uboga w błonnik, zmiana trybu życia lub diety, np. w podróży, siedzący tryb życia, stres, wstrzymywanie wypróżnienia z powodu hemoroidów, przyjmowanie zbyt dużych ilości środków przeczyszczających po jakimś czasie uzależnia i w rezultacie dochodzi do spowolnienia perystaltyki jelit, niedoczynność tarczycy, problemy neurologiczne takie jak np. choroba Parkinsona lub stwardnienie rozsiane, cukrzyca, skutki uboczne przyjmowanych leków (głównie leków przeciwbólowych, narkotyków, leków przeciwdepresyjnych, niektórych leków moczopędnych, związków żelaza i wodorotlenku glinu jak również leków nasercowych), anoreksja, bulimia, zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, ciąża, nowotwór jelita.
ZAPOBIEGANIE: racjonalne odżywianie ze zwiększona podażą błonnika, dostarczanie odpowiedniej ilości wody do organizmu, oraz aktywność fizyczna.
Pozdrawiam serdecznie

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty