Witam!
Przede wszystkim chcę pogratulować prawidłowego podejścia do diety (oczywiście mam na myśli aktualne podejście :-)). Sama Pani widzi, że diety z kolorowych magazynów nie zawsze dają efekty, nie wspominając już nawet o tym, że zwykle nie są zdrowe efekty. Rozumiem Pani zniecierpliwienie. Fizjologia odchudzania, jak się Pani przekonała na swoim i koleżanki przykładzie, jest bardzo różna.
Bardzo trudno mi odpowiedzieć na pytanie, co „szwankuje” w Pani diecie, nie znając jej. Muszę jednak nadmienić, że nie wszystkie wymienione przez Panią zachowania żywieniowe nazwałabym prawidłowymi – mam na myśli błędne niejedzenie kolacji po godzinie 18-tej (omawiałam już ten temat w odpowiedzi na pytanie innej użytkowniczki). Ile jeszcze takich pułapek wcieliła Pani w życie, przeczytawszy podpowiedzi na forach - nie wiem.
Czy określała kiedyś Pani swoje dzienne spożycie kalorii? Najlepiej byłoby spotkać się z dietetykiem – przyjrzałby się jadłospisowi. Ja ze swej strony mogę podpowiedzieć, że prawie na pewno doświadczenia z dietami spowodowały zmniejszenie podstawowej przemiany materii. Co to znaczy? Podstawowa przemiana materii to ilość energii (kalorii) potrzebna do podtrzymania podstawowych funkcji organizmu takich jak bicie serca, odbudowa komórek itd. W czasie długotrwałej niskokalorycznej diety organizm „przestawił się” na zwolniony metabolizm, tak, by oszczędzać energię. Mało tego – często każda nadwyżka kalorii, np. w postaci jednorazowego grzeszku, jest od razu odkładana w postaci tłuszczu „na gorsze czasy”.
Strata 1 kg w ciągu tygodnia wiąże się ze spaleniem 9 tysięcy kcal w czasie wysiłku fizycznego lub zmniejszenie o taką ilość tygodniowego spożycia. Ponieważ dalsze niekontrolowane przez dietetyka cięcia kalorii byłyby błędnym kołem, stanowczo polecam aktywność fizyczną – będzie okazją do spalenia kalorii, a jednocześnie podkręceniem przemiany energii.
Powodzenia!
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co zrobić, aby stracić zbędne kilogramy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- 110 kg przy 160 cm wzrostu i prośba o tygodniowy jadłospis – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dlaczego nie chudnę na diecie? – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- Ile kalorii powinnam spożywać, aby zrzucić 5 kg? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie z wagi 100 kg u 19-latki – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Chęć schudnięcia u 34-latki, która waży 85 kg – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Nadwaga u dziecka: co zrobić, by pozbyć się nadwagi? – odpowiada Mgr Urszula Grzywacz
- Jak bezpiecznie wyjść z diety 1200 kcal – odpowiada mgr Anna Kołdon
- Co jeść po zakończeniu diety kopenhaskiej? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Przytycie 13 kg w rok i utrata 3 kg w dwa miesiące – odpowiada mgr Alicja Skubis
artykuły
Fast foody wykończyły jej organizm. Schudła 40 kg, bo bała się ciężkiego przebiegu COVID-19
Sarah Pattison miała nałóg, który doprowadził ją d
Deficyt kaloryczny - co to jest, jak wyliczyć deficyt kaloryczny, ile kalorii jeść, żeby schudnąć
Deficyt kaloryczny to element, bez którego utrata
Czy dieta Smacznie Dopasowana to najprostsza w stosowaniu dieta w Polsce?
Karolina schudła 23 kilogramy i podzieliła się z n