Przyczyny wzrostu zachorowań na cukrzycę
Cukrzyca wykrywana jest u coraz większej ilości osób. To już obecnie choroba cywilizacyjna. Czy wiesz, dlaczego tak się dzieje? Na ten temat wypowiada się ekspert - prof. Edward Franek.
Jeżeli zbagatelizuje Pani problem grozi to Pani rozwinięciem pełnoobjawowej cukrzycy typu II (konieczna będzie już nie tylko dieta ale też farmakoterapia, a w stadium zaawansowanym też insulinoterapia). Jeżeli choroba nie jest bardzo zaawansowana zastosowanie odpowiedniej diety powinno być wystarczające - przy czym nie tyle chodzi o wykluczenie słodyczy, ile o typową dietę przy cukrzycy typu II - bazującą na produktach o niskim Indeksie Glikemicznym. Lekarz może wystawić Pani skierowanie do dietetyka, wiele informacji jak komponować taką dietę może też Pani znaleźć na specjalistycznych portalach dla diabetyków.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Poziom cukru ponad normę przy niedowadze – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Czy cukrzyca ciążowa się cofnęła? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Jakie owoce można jeść przy cukrzycy? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Jaka dieta w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Badanie poziomu insuliny i glukozy na czczo a cukrzyca – odpowiada Natalia Wyciślik
- Czy możliwa jest cukrzyca typu 2? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jaka jest interpretacja wyników badań glukozy i insuliny? – odpowiada lekarz Anastazja Szlauer-Stefańska
- Wysokie skoki cukru po cukrzycy ciążowej – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jak dobierać produkty w cukrzycy? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Cukrzyca ciążowa - jakie są objawy? – odpowiada Redakcja abcZdrowie