Produkty, które powinny być zawsze na talerzu razem
Przy zakażeniu drożdżakami najlepiej jest zastosować dietę o niskim indeksie glikemicznym (jest to jedna ze skuteczniejszych metod zapobiegania wydzielaniu cukrów na powierzchni błon śluzowych). A zatem pełnoziarniste płatki zbożowe (z wyjątkiem kukurydzianych) czy jogurty będą produktami dozwolonymi. Z warzyw powinno się ograniczać przede wszystkim buraki i marchewkę, zatem sok o który Pani pyta nie będzie produktem zalecanym. Jeżeli chciałaby Pani uzyskać więcej informacji o indeksie glikemicznym żywności polecam fora dla cukrzyków oraz krótki artykuł z portalu, który znajdzie Pani pod adresem: http://portal.abczdrowie.pl/niski-indeks-glikemiczny.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co zwalcza bakterię Candida? – odpowiada Mgr Julita Tratnerska
- Jak dobierać produkty w cukrzycy? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Dieta lekkostrawna a zupy na wywarze mięsnym – odpowiada Mgr Wojciech Budziosz
- Jakie owoce można jeść przy cukrzycy? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Jakie produkty żywnościowe uzależniają? – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Infekcja candida a jedzenie chipsów – odpowiada Mgr inż. Robert Lipert
- Jaka dieta przy kandydozie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Odpowiedź trzustki na nabiał – odpowiada Lek. Łukasz Kowalski
- Jakie produkty jeść, aby przytyć? – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Kamica pęcherzyka żółciowego a dieta – odpowiada Dr n. med. Sławomir Kaczmarek
artykuły
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Węglowodany złożone - podział, funkcje i właściwości
Węglowodany złożone to związki wielocząsteczkowe,