Po dietę raczej należy udać się do dietetyka. Ze względu na to, że u Pani będzie konieczność stosowania pewnego modelu żywienia na zawsze, bardzo ważne jest, aby ułożona dla Pani dieta nie była jadłospisem z kartki, lecz, żeby we współpracy z dietetykiem nauczyła się Pani samodzielnie wybierać produkty i komponować z nich posiłki. To koniecznie musi być Pani dieta, Pani smak, Pani świadome wybory. Inaczej (to znaczy przy zastosowaniu gotowego jadłospisu, choćby nie wiem jak był idealnie skomponowany) będzie Pani miała poczucie tymczasowości, ciagłego ograniczenia, zamknięcia w pewne ramy. W takim przypadku w naturalny sposób pojawi się u Pani mechanizm obronny, który będzie negował "dietę", w końcu zacznie Pani coś omijać, czegoś Pani nie zdąży kupić, a nie mając wiedzy jak to zastąpić łatwo będzie popełnić błąd. To samo dotyczy rozkładu posiłków. Przyjmując narzucony przez kogoś schemat raz będzie Pani głodna a innym razem będzie Pani czuła się przymuszona zjeść posiłek, pomimo braku głodu. A tak się przecież do końca życia nie da, podobnie, jak nie sposób płacić za jadłospisy już na zawsze :-)
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy zwykła dieta o niskim indeksie glikemicznym wystarczy? – odpowiada Lek. Michał Lenard
- Spadek wagi podczas stosowania diety o niskim indeksie glikemicznym – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Indeks glikemiczny dla chleba graham – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jaki powinien być próg indeksu na diecie o niskim indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co znaczą te oznaczenia przy obliczaniu indeksu glikemicznego? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Odżywianie się zgodnie z niskim indeksem glikemicznym – odpowiada Amelia Świsłowska
- 65 kg przy 193 cm wzrostu i pomoc w doborze diety dla 21-latka – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Czy indeks glikemiczny czekolady jest wysoki? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Utrata wagi - pomoc – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Cukrzyca ciążowa i podwyższona insulina – odpowiada Dr Krystyna Pogoń