Ryzyko zatrucia pojawia się przy spożyciu większej ilości pestek, ok. 50. Małe ilości substancji szkodliwych będą na bieżąco metabolizowane i usuwane z Pani organizmu. Co najwyżej może wystąpić u Pani podwyższone ciśnienie i tętno, lub objawy ze strony układu pokarmowego. Nie ma powodu do obaw, ale w przypadku przedłużania się objawów sugeruję wizytę u lekarza rodzinnego. Pozdrawiam!
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy zjedzona pestka wiśni jest groźna dla zdrowia? – odpowiada Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek
- Spożywanie gorzkich pestek moreli – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak często można jeść pestki moreli gorzkiej? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Dyskomfort w okolicy serca po zjedzeniu pestek moreli – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Czy pestki śliwek są szkodliwe dla człowieka? – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Czy te insekty są groźne dla zdrowia? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Gorzki smak w ustach a jego przyczyny – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Czy można jeść w ciąży wątróbkę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy pleśń na żywności może zaszkodzić ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy spożycie takiej ilości witamin w tak krótkim czasie jest bezpieczne dla zdrowia? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Mikstura wzmacniająca na wiosnę
Podnosi odporność, szczególnie na wiosnę i chroni
Amigdalina - charakterystyka, szkodliwość, produkty zawierające amigdalinę
Amigdalina szturmem zdobyła popularność na rynku m
Przedawkowanie kofeiny - co warto wiedzieć?
Przedawkowanie kofeiny to konsekwencja spożycia po