Bezpieczne spożycie nie przekracza 5 sztuk dziennie - przy czym lepiej jest ich nie spożywać codziennie. Należy pamiętać bowiem, że choć stwierdza się korzystne oddziaływanie gorzkich pestek moreli to substancją czynną w nich jest amygdalina - która w organizmie jest metabolizowana do cyjanku. Związek ten rzeczywiście działa bakteriobójczo i neutralizuje komórki rakowe, ale w takim samym stopniu upośledza też funkcjonowanie innych (pożytecznych) komórek ludzkiego organizmu. Jeżeli nie ma po temu znaczących wskazań medycznych, a organizm jest osłabiony terapia pestkami moreli jest raczej odradzana.
Witam serdecznie,
W Polsce nie ma wprowadzonej normy dotyczącej spożycia witaminy B17 (amigdaliny), więc nie można również określić bezpiecznego poziomu jej spożycia.
Głównym problem jest toksyczność pestek owoców z amigdaliną, która w organizmie przetwarzana jest w cyjanowodór.
Tu znajdują się informacje na temat amigdaliny, na końcu tekstu znajduję się informacja o dawkach toksycznych, ale samego cyjanowodoru: http://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search2/f?./temp/~iIhwLw:1
Zapraszam także na stronę naszej poradni dietetycznej www.kalorynka.pl
Pozdrawiam,
mgr dietetyk
Aleksandra Erdmann
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy można jeść pestki moreli? – odpowiada Mgr Natalia Główka
- Jak często można jeść pestki moreli gorzkiej? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Czy spożywanie pestek moreli jest bezpieczne? – odpowiada Mgr inż. Lucyna Michalak-Klimczak
- Czy 15 pestek moreli gorzkiej jest groźne dla zdrowia? – odpowiada Lek. Michał Lenard
- Czy zjedzona pestka wiśni jest groźna dla zdrowia? – odpowiada Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek
- Czy pestki moreli są szkodliwe? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jedzenie pestek moreli jako ochrona przed rakiem – odpowiada Ewa Kozłowska
- Spożywanie gorzkich migdałów – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy można łykać pestki moreli przy stosowaniu Escipram? – odpowiada Mgr Marek Lisowski
- Czy profilaktyczne spożywanie kapsaicyny może wyeliminować zachorowanie na nowotwór? – odpowiada Lek. Zbigniew Żurawski