Grejpfrut na odporność
Dzień Dobry,
w pestkach moreli znajdziemy amigdalinę (inna stosowana nazwa to witamina B17), czyli związek należący do glikozydów. Charakterystyczną cechą amigdaliny jest to, że w organizmie rozkłada się ona na glukozę, aldehyd benzoesowy oraz cyjanowodór, nazywany również kwasem pruskim. W obiegowej opinii mówi się o właściwościach antynowotworowych pestek, jednak żadne badania kliniczne tego działania nie potwierdziły. Nie stwierdzono, aby miała ona wpływ na zmniejszanie się guzów, wydłużenie czasu przeżycia czy też poprawę jakości życia chorych. Istnieje również duże ryzyko zatrucia cyjankiem.
Pozdrawiam,
mgr Natalia Główka
www.nutricus.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak często można jeść pestki moreli gorzkiej? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Spożywanie gorzkich pestek moreli – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy pestki moreli są szkodliwe? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy spożywanie pestek moreli jest bezpieczne? – odpowiada Mgr inż. Lucyna Michalak-Klimczak
- Czy zjedzenie pestek moreli może być niebezpieczne dla dziecka? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy 15 pestek moreli gorzkiej jest groźne dla zdrowia? – odpowiada Lek. Michał Lenard
- Czy witamina C ma silne działanie antynowotworowe? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Jedzenie pestek moreli jako ochrona przed rakiem – odpowiada Ewa Kozłowska
- Właściwości pestek moreli – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dyskomfort w okolicy serca po zjedzeniu pestek moreli – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
artykuły
Amigdalina - charakterystyka, szkodliwość, produkty zawierające amigdalinę
Amigdalina szturmem zdobyła popularność na rynku m
Zatrucie pestkami moreli. "Naturalny lek na raka" jest bardzo niebezpieczny
Jedni nazywają je alternatywnym lekiem na raka, kt
Mikstura wzmacniająca na wiosnę
Podnosi odporność, szczególnie na wiosnę i chroni