Dzień Dobry,
w pestkach moreli znajdziemy amigdalinę (inna stosowana nazwa to witamina B17), czyli związek należący do glikozydów. Charakterystyczną cechą amigdaliny jest to, że w organizmie rozkłada się ona na glukozę, aldehyd benzoesowy oraz cyjanowodór, nazywany również kwasem pruskim. W obiegowej opinii mówi się o właściwościach antynowotworowych pestek, jednak żadne badania kliniczne tego działania nie potwierdziły. Nie stwierdzono, aby miała ona wpływ na zmniejszanie się guzów, wydłużenie czasu przeżycia czy też poprawę jakości życia chorych. Istnieje również duże ryzyko zatrucia cyjankiem.
Pozdrawiam,
mgr Natalia Główka
www.nutricus.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak często można jeść pestki moreli gorzkiej? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Spożywanie gorzkich pestek moreli – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy spożywanie pestek moreli jest bezpieczne? – odpowiada Mgr inż. Lucyna Michalak-Klimczak
- Czy 15 pestek moreli gorzkiej jest groźne dla zdrowia? – odpowiada Lek. Michał Lenard
- Co jeść po chemioterapii? – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Czy zjedzona pestka wiśni jest groźna dla zdrowia? – odpowiada Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek
- Sprawdzone odżywki dla sportowców – odpowiada Mgr Wojciech Kozłowski
- Czy biała czekolada jest zdrowa? – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Czy szum w uszach może być skutkiem ubocznym Cipronexu? – odpowiada Dr n. med. Łukasz Kmieciak
artykuły
Amigdalina - charakterystyka, szkodliwość, produkty zawierające amigdalinę
Amigdalina szturmem zdobyła popularność na rynku m
Zatrucie pestkami moreli. "Naturalny lek na raka" jest bardzo niebezpieczny
Jedni nazywają je alternatywnym lekiem na raka, kt
Zmarł chory na raka 12-latek, który był leczony niekonwencjonalnie. Matka: "On nie żyje, bo miał nie żyć"
Niepotrzebna śmierć U 12-letniego Bogusia lekarze