Witam,
bardzo ważne jest, by po zakończeniu chemioterapii szybko zacząć uzupełniać niedobory. Chory łatwiej poradzi sobie ze skutkami ubocznymi i infekcjami, jeśli będzie się zdrowo odżywiać. Zdrowo, to znaczy stosując urozmaiconą dietę złożoną z produktów z czterech głównych grup żywności: mięsa, drobiu i ryb, zbóż (pieczywa), nabiału oraz owoców i warzyw.
Dania należy przygotowywać z surowców świeżych i najlepiej tuż przed podaniem (nie przechowywać długo w lodówce i nie podgrzewać, szczególnie na tłuszczu). Potrawy nie powinny być gorące (najlepsze są letnie), ostre, kwaśne czy zbyt słodkie.
Dieta po chemioterapii musi być lekkostrawna.
Indywidualne menu dla konkretnego pacjenta powinniśmy uzgadniać z lekarzem i dietetykiem, bowiem dieta chorego uzależniona jest też od tego, który organ został zaatakowany przez nowotwór.
Życzę dużo zdrowia,
Sylwia Beyer-Wygońska
Badani kliniczne nie potwierdziły antynowotworowego działania amigdaliny, co gorsze w połączeniu z witaminą C może dojść do zatrucia organizmu, tworzy się bowiem cyjanek. Radzę skupić się na diecie wzmacniającej organizm z wykluczeniem cukrów prostych.
Pozdrawiam serdecznie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy można jeść pestki moreli? – odpowiada Mgr Natalia Główka
- Podawanie witam przed chemioterapią – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Jak często można jeść pestki moreli gorzkiej? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Co jeść podczas chemioterapii? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Spożywanie przetworzonych owoców – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Co może jeść osoba po operacji jelita grubego? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy w czasie odchudzania można jeść samą kaszę gryczaną? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jak przygotować organizm do chemioterapii? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Odżywianie podczas chemioterapii – odpowiada Dr inż. Beata Grabowska
- Skuteczność diety Cyntii Sass – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska