Proszę się nie obawiać, ilość amigdaliny w 1 pestce nie jest na pewno toksyczna. Musiałaby Pani zjeść ich co najmniej kilkadziesiąt.
Spokojnie, nie ma żadnego zagrożenia! Mam nadzieję, że koktajl był mimo wszystko smaczny...!
Na pewno pamięta Pani wekowane na zimę kompoty swojej Mamy albo Babci i prawdopodobnie pestki z owoców ( np. z wiśni) nie były usuwane, a to przecież też źródło amygdaliny.
Amygdalina jest kontrowersyjnym związkiem, wciąż badanym pod kątem swoich właściwości oraz ewentualnej toksyczności.
Pozdrawiam,
Monika Frank
Jedna pestka na pewno nie spowduje zagrożenia dla zdrowia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy zjedzona pestka wiśni jest groźna dla zdrowia? – odpowiada Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek
- Spożywanie gorzkich pestek moreli – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy pestki od jabłek są szkodliwe? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Zjedzenie pestek z jabłka a możliwe zatrucie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Właściwości pestek moreli – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Oczyszczanie organizmu z pasożytów za pomocą pestek dyni – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy pestki słonecznika wspomagają trawienie? – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Jakie są skuteczne sposoby na przytycie? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Alkohol a dieta Dunkana – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Spożywanie owoców w czasie diety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Amigdalina - charakterystyka, szkodliwość, produkty zawierające amigdalinę
Amigdalina szturmem zdobyła popularność na rynku m
Słodycze dla cukrzyków. Na jakie przysmaki mogą sobie pozwolić diabetycy?
Osoby chore na cukrzycę nie mogą przebierać wśród
Produkty, które mogą zastąpić 1 tabletkę magnezu. Warto się zajadać
Nie trzeba sięgać od razu po suplementy, by zadbać