Czy istnieje ryzyko zarażenia się jakąś chorobą w tej sytuacji?

Dzień dobry. Podczas krojenia kurczaka z wolnego wybiegu przecięłam się do krwi nożem. Czy istnieje ryzyko zarażenia się od zwierzęcia jakąś chorobą np. przez kontakt krwi z krwią bo taka sytuacja miała miejsce - kurczak był dość mocno zakrwawiony. Proszę o odpowiedź.
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam serdecznie,

mało prawdopodobne, aby w ten sposób doszło do zarażenia jakąś chorobą.

Mięso, które Pani kroiła zapewne było bezpieczne, skoro zostało dopuszczone do sprzedaży. Ponadto, domniemam, że skaleczenie nie było głębokie. W związku z tym ryzyko zarażenia oceniamy na bardzo niewielkie, bliskie zeru.

Podobne pytania pojawiały się już w naszym projekcie pytań do lekarzy. Może je Pani zobaczyć po kliknięciu w poniższe linki:

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/kontakt-z-surowym-miesem-a-ryzyko-zakazenia-wscieklizna,

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-w-wyniku-urazu-palca-podczas-krojenia-surowego-miesa-istnieje-ryzyko-zarazenia-jakas-choroba, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-ta-rana-jest-grozna-w-ciazy.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty