Przyczyny udaru mózgu
Udar mózgu stanowi 80 proc. wszystkich udarów i jest jednym z powikłań zatorowych chorób serca. Będąc główną przyczyną niesprawności osób po 40 roku życia, stanowi trzecią w kolejności przyczynę zgonów. O przyczynach powstawania udaru mózgu, opowiada prof. Janina Stępińska, kardiolog.
Choroba Alzheimera polega na procesie degradacji i obumieraniu neuronów. Spożywanie przetworzonej żywności nie wpływa na występowanie tego schorzenia, jednak może przyczyniać się do zaburzeń metabolicznych, które mogą nasilać progresję choroby.
Myślę, że to pytanie do dietetyka
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dlaczego należy wyeliminować żywność wysokoprzetworzoną? – odpowiada Mgr Monika Wrzos
- Czy istnieje ryzyko rodzinnego wystąpienia choroby Alzheimera? – odpowiada Lek. Seweryn Segiet
- Żywność przetworzona w diecie a wpływ na zdrowie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy istnieje gen odpowiedzialny za wystąpienie choroby Alzheimera? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Czy istnieją produkty, które faktycznie zwiększają ryzyko rozwoju choroby Alzheimera? – odpowiada Mgr Tatiana Lewicka
- Jaka dieta zapobiega chorobie Alzheimera? – odpowiada Mgr Tatiana Lewicka
- Czy dietą można opóźnić rozwój choroby alzheimera? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Czy istnieje związek z zachorowaniem na Alzheimera a wystąpieniem depresji? – odpowiada Mgr Irena Mielnik - Madej
- Zależność pomiędzy nadczynnością tarczycy a cukrzycą – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- W jaki sposób opóźnić wystąpienie choroby Alzheimera? – odpowiada Mgr inż. Robert Lipert
artykuły
5 produktów, które sprawią, że demencja w przyszłości nie będzie twoim problemem
Demencja dotyczy coraz większej liczby osób Demen
Dosłownie zatykają jelita. Ból brzucha gwarantowany
Coraz większa liczba osób zmaga się z uciążliwym p
Produkty, które niszczą twój mózg. Sprawdź, czego unikać
Sprawdź co jesz Nie bez przyczyny mówi się o nim: